Меню Затваряне

Въплъщението – очаквано и непонятно

На 17 декември 2021 г. (петък) от 18 ч. предстои поредната лекция от поредицата „В очакване на Спасителя“.  Защо Въплъщението е очаквано в езическия свят? Поглед през три топоса на езическата култура: законът, любовта и съдбата, ще отправи д-р Смилен Марков. Това са понятия както на античната философия, така и на религиозно-митологичната култура на Източното средиземноморие. По някакъв начин в тях бива предусетена благата вест за Спасението. 

Но и пак чрез тях може да се покаже колко християнският светоглед е неизводим от онази култура, колко нова и непонятна е християнската вяра за езичеството.

Защо милостта и надеждата не могат да се вместят в представите и разбиранията на езичеството, дори в неговите най-възвишени, най-задълбочени, най-човеколюбиви проявления?

Очакваме Ви на 17 декември 2021 г. (петък) от 18 ч.

Линк за присъединяване към събитието:

https://us02web.zoom.us/j/82396034884?pwd=V0duWHJUdDF6RWM2RmZwQ1FBR0NsQT09

Meeting ID: 823 9603 4884

Passcode: 246826

Д-р Смилен Марков е преподавател по Християнска философия в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Изследователските му интересите са в областта на Византийската философия и богословие и тяхното взаимодействие с други културни традиции. 

Източник: Дякония и мисия

Posted in Дякония и мисия, Епархийски новини, Новини

Вижте още: