Меню Затваряне

Върнаха рáката с мощите на светите Козма и Дамян във врачанския катедрален храм

Наташа Войкина

Днес, когато Българската православна църква чества годишнина от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир през 1496 година, във врачанския катедрален храм “Св. 12 Апостоли” бе отслужена света литургия от новия презвитер Серафим в съслужение с отец Владислав Цветанов  и дякон Симеон Ивайлов.

Поради работния ден, на клироса пяха отец Георги Симеонов, отец Георги Дановски, маестро Момчил Томов и кореспондентката на БНР Ива Антонова. Радостта на всички бе двойна, защото на днешния ден се празнуват и светците безсребреници Козма и Дамян – лекари, просияли мъченически през 284 година, а Катедралният храм съхранява в малка рáка частици от мощите им, намерени преди десетилетия  в Черепишкия манастир сред скритите от комунистическата власт реликви.

Те са на особена от миряните почит в храма, като около рáката е оформен малък молитвен кът с копия на чудотворни икони, подарени от врачанката Наталия Александрова ,ревностна християнка, екс-главен секретар на Областната управа, сега Софийски административен  съдия: на Св. Богородица Всецарица, помагаща при ракови  и други тежки заболявания, на Троянската Богородица Троеручица, на Бачковската Света Богородица, на Св. Богородица Осеновица  от Рилския манастир.

Преди месеци рáката с мощите бе изнесена от храма, за да бъде изработена нова поради овехтелия й обков. Митрополит Григорий бе споделил тогава, че планира тя да бъде изработена и благоукрасена в гръцко специализирано ателие, но поради трудността на експорта и пътуването заради пандемията, това засега може би няма да се осъществи.

Вчера, на храмовия празник, рáката, която е освежена, бе върната на мястото си за радост на миряните. Днес пред лика на светите безсребреници и частиците от светите им мощи, отец Владислав прочете специалната молитва към тях, а после всички се поклониха и отправиха своя зов за помощ към християнските лечители на физически и духовни недъзи, помощници в спасителния път на всеки, който е поел по него.

До понеделник отец Серафим всеки ден ще отслужва света литургия в Катедралния храм, за да придобие опит. Ежедневната евхаристия е много радостно за християнина преживяване на присъствието на Свети Дух и  всички приеха с възторг новината.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: