Меню Затваряне

Върховната рада на Украйна гласува 10-годишни санкции срещу руски духовници

Върховната рада на Украйна гласува за налагане на санкции срещу руския патриарх Кирил и други представители на Руската православна църква (РПЦ). Това бе обявено от депутата Олексий Гончаренко в неговия канал в Телеграм и Фейсбук.

Според него срещу патриарх Кирил и други представители на РПЦ се предвиждат санкции за срок от 10 години, а сега това решение на парламента предстои да бъде разгледано от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Санкциите освен за руския патриарх Кирил, са също и за митрополит Иларион Алфеев, прот. Николай Владимирович Балашов, зам. председател на Отдела за външни църковни връзки, еп. Тихон Шевкунов и др.

Проф. Андрей Смирнов (д-р на историческите науки, професор по история в Острожката академия и член на Синодалната комисия по междухристиянските отношения в Православната църква на Украйна) публикува по-точен списък със санкционирани лица, сред които освен горепосочените са още и архиеп. Питирим Сиктивкарски, прот. Артемий Владимиров, прот. Андрей Ткачов и проф. Алексей Осипов (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: