Меню Затваряне

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене закон за забрана на УПЦ-МП

На 19 октомври Върховната Рада подкрепи на първо четене проектозакон №8371 за забрана на религиозните организации, свързани с Руската федерация. Решението бе подкрепено от 267 депутати.

Проектозаконът предвижда забрана на дейността на църквите в Украйна, чието ръководство се намира в държава, която води въоръжена агресия срещу Украйна.

Всъщност става дума за забрана на дейността на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП), която официално има статут на автономия в рамките на Руската православна църква и официално и според закона вече се изписва като Руска православна църква в Украйна (РПЦвУ).

Законопроектът беше внесен от кабинета на министрите на 19 януари 2023 г. и предвиждаше изменения в Закона „За свободата на съвестта и религиозните организации“, „За държавната регистрация на юридически лица, индивидуални предприемачи и обществени организации“, за да се предотврати дейността в Украйна на религиозни организации, чийто управляващ център (управление) се намира извън Украйна в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна“.

Както съобщихме в началото на декември миналата година (тук), на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта беше възложено да извърши богословска експертиза на Устава за управлението на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия. Президентът тогава отбеляза, че при необходимост трябва да се вземат законови мерки.

Малко по-късно, на 27 декември 2022 г. Конституционният съд на Украйна действително позволи на държавата да се намесва в делата на религиозните организации с оглед на агресията на Руската федерация и призна съответните изменения в закона „За свободата на съвестта и религиозните организации“ от 2018 г. относно името на религиозните организации (сдружения), които са част от структурата на религиозна организация, чийто управляващ център се намира извън Украйна в държавата. която е призната от закона за извършила военна агресия срещу Украйна и/или временно окупирала част от територията на Украйна, като съответстваща на Конституцията.

————-

Източник: Судово-юридична газета (sud.ua)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: