Меню Затваряне

Върховният съд на САЩ разреши на щатите да забраняват абортите

Милиони жени в САЩ ще загубят правото си на аборт, след като Върховният съд отмени 50-годишно решение, което го легализираше в цялата страна, съобщи ВВС. Става дума за делото “Роу срещу Уейд” – историческото решение на Върховния съд на САЩ от 1973 г. за законността на абортите. От този момент нататък федералните закони вече не гарантират правата, свързани с абортите, и отделните щати могат самостоятелно да забранят процедурата.

Очаква се ограниченията или забраните да бъдат наложени в половината от американските щати и да засегнат около 36 милиона жени в репродуктивна възраст. Тринадесет щата вече са приели закони, които автоматично забраняват абортите след решение на Върховния съд. През май законодателите в Оклахома приеха закон за забрана на абортите след зачеването, който според критиците е най-строгият подобен закон в САЩ. Той забранява всички аборти с изключение на случаите, когато се спасява животът на жената или бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от „екстремистка идеология“, предадоха световните агенции. Той нарече днешния ден “тъжен” за Върховния съд, но и за цялата страна.

„Здравето и животът на жените в тази страна са сега в опасност“, подчерта демократът в обръщение към нацията. Той акцентира, че сега САЩ застават в позицията на изключение в света.

Байдън призова да се продължи борбата по един мирен начин и да се защити пред урните правото на аборт и всички други лични свободи. Призивът бе отправен няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се очертават трудни за демократичния лагер на Байдън.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви пред „Фокс нюз“, че „анулирането на правото на аборт от Върховния съд отговаря на Божията воля“. Той каза, че решението на съда следва Конституцията и връща всичко на нивото на щатите, както винаги е трябвало да бъде.

Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на САЩ, е ужасен удар, нанесен по човешките права на жените и по равенството на половете. Тя определи решението на Върховния съд на САЩ като голямо отстъпление.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха заедно да защитават правото на аборт, се казва в изявление на губернаторите на трите прогресивни щата. Те се ангажират „да защитават достъпа до репродуктивни здравни грижи, в това число и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да защитават пациентките и лекарите срещу опитите на други щати “да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата“.

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който определи решението на Върховния съд на САЩ като ужасно. Той каза, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо допълни, че нито едно правителство, нито един политик, нито един човек не трябва да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Ватиканът приветства решението на Върховния съд на САЩ относно абортите

Ватиканската “Академия за живот” похвали днес Върховния съд на САЩ за решението му относно абортите и го определи като предизвикателство към целия свят по въпросите на живота, предаде Ройтерс.

В изявление на ватиканското ведомство се казва, че защитата на човешкия живот не може да бъде поверена на индивидуални права, защото животът е въпрос със широко социално значение.

————

По материали от Off News и Dir.bg

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: