Меню Затваряне

“Вяра и общество” е свалено от ефир

Днес журналистът от БНТ Горан Благоев съобщи на профила си в социалната мрежа, че предаването “Вяра и общество с водещ Горан Благоев” е свалено от ефир, а той вече няма да е негов водещ и изпълнителен продуцент. Ето и съобщението:

“Преди един час бях извикан от от програмния директор на БНТ г-н Ивайло Огнянов в присъствието на неговите заместници за да бъда уведомен, че предаването “Вяра и общество” по решение на УС на БНТ е свалено от ефир, аз вече не съм нито него водещ, нито негов изпълнителен продуцент. Мотивите му, цитирам: във връзка с всичко онова което стана напоследък около предаването и това че ти не криеш, че си член на партия, УС прецени, че при тази ситуация ти не можеш повече да водиш предаването. Не си уволнен, оставаш изпълнителен продуцент на извънредните предавания свързани с националния и църковния календар. Край на цитата.
Само ще уточня, че решение на управителния съвет все още не ми е представено. Според вече публикуваната програма на БНТ за тази седмица на 10-ти октомври във времето на предаването е предвидено предаването “Религията днес” – както ми беше обяснено с нов водещ и с нов изпълнителен продуцент. Желая им успех!!!”

Предаването беше включено в програмната схема от есента и започна своите редовни излъчвания. Преди 3 дни в сайта на в-к “Стандарт” излезе странна статия със следния текст:

“Ще остане ли журналистът Горан Благоев да води предаването “Вяра и общество” по БНТ, след като стана учредител на новата партия на Цветан Цветанов “Републиканци за България” и има ли конфликт на интереси?

Като всеки гражданин на Република България известният журналист и историк има право да членува в каквато партия пожелае. Това е негово конституционно право. Ако обаче заема пост в политически проект няма как да продължи да остане в БНТ, обясниха юристи и медийни експерти пред Lupa.bg.

Ако е само редови член на партията, Горан Благоев може да продължи да води “Вяра и общество”, тъй като това не нарушава вътрешните правила в телевизията и формално не става дума за конфликт на интереси.

Друг вече е въпросът, ако журналистът си позволи да използва религиозното предаване за прокарване на определена партийна линия от екрана на обществената телевизия, като това е въпрос на морал и на професионална етика”.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: