Меню Затваряне

Вярвам в „една, свята, Руска църква“

Иля Забежински

Иля Забежински

Хората, които атакуваха отец Алексий Умински за преминаването му към Вселенската патриаршия, имат изключително партийно-партизанска представа за Църквата и не изповядват Никео-Цариградския символ на вярата. Те не вярват в неговия 9-ти член:

— Вярвам в една Църква.

Това са хора, които са овладени от едно изцяло провинциално съзнание – ето това е руското православие и то в съвременния му вариант, и то е най-православното православие от всички православия. Или дори и единственото православие.

Нито една поместна църква не е прекратила евхаристийното общение с Вселенската патриаршия по причина на това, че тя е приела в общение православни християни, напуснали УПЦ, и е дала автокефалия на ПЦУ. Нито една поместна Църква не е прекратила общението си с други поместни Църкви, които са признали украинската автокефалия, и с които РПЦ-МП е прекъснала евхаристийното общение. Всички поместни църкви продължават да признават каноничните решения на Вселенския патриарх по жалби на руски свещеници, лишени от сан по неканонични политически причини.

При това положение, може би е време да коригираме Символа на вярата специално за руските православни християни, за да звучи той по следния начин:

— Вярвам в Една, Свята, Руска Църква – Московска патриаршия.

————–

Превод: архим. Никанор

Източник и снимка: фб профил на Иля Забежински

Posted in Шарени мисли

Вижте още: