Меню Затваряне

В Бачковския манастир ще отвори врати социален дом за монаси и свещеници

В Бачковския манастир ще отвори врати социален дом за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, каза пред БТА игуменът Велички епископ Сионий. С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на минали век дом за сираци от войните.

По думите му той няма да бъде в същия вид, тъй като “правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата – възрастни монаси и свещеници, които по някаква причина са останали без близки”, каза игуменът.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство. Домът ще разполага с 15 монашески килии за по двама души, които ще могат да приютят общо 30 души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП “Региони в растеж” и който е на обща стойност около 4 милиона лева.

Всички манастири в миналото са развивали социална дейност, като са давали подслон и храна на сираци от войните, припомня епископ Сионий. Момичетата били настанявани в женските манастири, а за момчетата се грижели в мъжките, като някои от децата след време оставали да живеят в светите обители и приемали монашество. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион е имал по един манастир, в който са се грижели за тях.

В БПЦ това ще бъде първият дом за социално слаби духовници и той е нужен на Църквата, за да приюти болни и самотни свещеници, за които няма кой да се погрижи.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: