Меню Затваряне

В Беларус ще се изучава нов факултативен предмет “Духовност и патриотизъм”

Освен нов предмет “Духовност и патриотизъм”, от 1 септември в беларуските училища ще има нова длъжност “ръководител по военно-патриотично възпитание”

През новата учебна година в Беларус за учениците от 5-6 клас ще има факултативен предмет „Основи на духовното и нравствено възпитание и патриотизъм“. Вече е разработен специален учебник “Духовност и патриотизъм”. Проектът е фокусиран върху емоционалното включване на учениците в процеса на формиране на национална идентичност“, съобщава агенция “Минск-Новости”.

На срещата на Републиканския учителски съвет в Беларус, прот. Фьодор Повни, председател на Синодалния отдел на Беларуската православна църква за сътрудничество със светските образователни институции отбелязва, че средата, в която се осъществява учебният процес, трябва да бъде изградена в духа на творчеството и любовта.

„Държавата се довери на Беларуската православна църква, предлагайки да съдейства за формирането на духовни и морални ценности. Подчертавам, че църквата не се намесва в образователния процес, но приканва учениците да разгледат историята на страната през призмата на православието”, допълни свещеникът. В часовете на този факултативен предмет учениците ще водят разговори за приятелството и честта, за състраданието и любовта. 

За тази цел е създаден и първият в историята на Беларус учебник “Духовност и патриотизъм”, който ще бъде своеобразен наръчник за ученици и учители и е резултат от тясното сътрудничество между Беларуската православна църква и Министерството на образованието. По него са работили 21 автори, между които има опитни учители и психолози.

От 1 септември в беларуските училища ще има и нова длъжност – ръководител на военно-патриотичното възпитание, който по аналогия със съветската практика ще се занимава с донаборна подготовка на подрастващите.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: