Меню Затваряне

В деня на Христо Ботев: Развенчаване на няколко мита за този велик човек

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Покрай днешното злободневие, остана на заден план нуждата някои лъжи относно светлата личност на Христо Ботйов, ползвани нагло от най-различни помрачени люде и групи, да бъдат разобличени. Надявам се, че следващите редове ще запълнят тази празнина. И така:

1) Ботев е бил безбожник и богоборец.

Като „доказателство“ се посочва неговата творба Моята молитва. В същност Хр. Ботйов до края на своя живот си остава вярващ, при това православен. И точно като искрено вярващ той не може да понесе, че не един и двама клирици вместо да защитават сиромасите и угнетените, вместо да се борят за справедливост, са станали слуги на угнетителите и душманите. Звучи познато, нали? Точно така. На същото самоопозоряване на част от клира сме свидетели и днес. И своя потрес и отвращение, и възмущение от това опозоряващо вярата явление Ботйов изказва в своите творби Борба и Моята молитва. А прокламацията към европейските правителства, която лично той написва на борда на „Радецки“ завършва с: Да живее християнска Европа.

Ясно е, че безбожник, богоборец и антихрист никога няма да напише подобна фраза – особено когато е наясно, че тя ще стане обществено достояние. За справка: проверете какви ги говорят и пишат истинските богоборци и противници на Христа от онова време. Също така, писмото на Ботев до семейството му също ясно свидетелства, че той е искрено вярващ в Христа.

2) Ботев е бил комунист.

Това е една от най-наглите лъжи и измами, свързани със светлата му личност. По онова време марксизмът, който е в основата на комунистическата идеология, е една незначителна част от социалистическите учения. А са преобладавали идеологиите, на които марксистите лепват етикета „утопичен социализъм“. Е, Ботев е бил под влиянието точно на този „утопичен социализъм“ и въобще не е бил марксист. И когато Петко Славейков казва за Ботев, че е социалист, той в никакъв случай не го определя като марксист. И „утопичният социализъм“ въобще не е враг на вярата. Напротив, повечето от социалистите-утописти твърдят, че техните учения са изградени върху основата на християнството. А за тъй наречения Символ-верую на българската комуна, доказа се отдавна, че това е нагъл фалшификат. Ще довършим тази точка с това, че и българският фашистки съюз (имало е такова нещо в нашата история) също се е опитвал да „доказва“, че Ботев е „първият български фашист“. Явно всяка идеология и всяка партия иска да закачи нашия велик сънародник на ревера си.

3) Ботев е бил русофоб.

Това твърдение се експлоатира особено усърдно в днешното злободневие, но то изобщо не е вярно. Ботев никога не е мразил руския народ. Той е обичал еднакво всички народи, смята, че те еднакво страдат от тирания и желае освобождението на всички народи чрез всеобща революция според неговите утопично-социалистически възгледи. А това, което той наистина ненавижда, е монархическата институция в Русия, нейния държавен апарат и всички, поставили се в негова услуга, независимо от тяхната народност. Някак умело и гузно се премълчава факта, че Ботев окончателно оформя възгледите си точно в Русия – чрез неговото общуване с бунтовната част от руската интелигенция и от нея той възприема изцяло както идеите на руските революционни демократи, така и утопичния социализъм.

Надявам се, че тези редове ще охладят нечии страсти и ще отрезвят нечии умове. И ще могат да станат основа за отпор на всички хулещи светлата личност на Христо Ботев – както „паторусофили“ и всякакви останали зилоти, така и „правоверни евроатлантици“. Дано Бог да ни умъдрява, за да виждаме нещата такива, каквито са, за да не попадаме под влияние на манипулации, откъдето и да идват те!

Posted in Записки на свещеника

Вижте още: