Меню Затваряне

В деня на Съветската армия Сергей Чапнин съобщи, че митр. Онуфрий е напуснал Киев

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави руския президент Владимир Путин с Деня на защитника на Отечеството и му пожела мир, здраве и Божия помощ в служението му, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Руската православна църква цитирано от РИА Новости. Националният празник – Ден на защитника на Отечеството – се чества на 23 февруари в Русия. Това е и ден на Червената армия, станала причина за масови убийства, изнасилвания и кървав терор в цяла Източна Европа.

„Сърдечно ви поздравявам с Деня на защитника на Отечеството. (…) Пожелавам ви добро здраве, спокойствие и изобилна помощ от Господа във Вашето високо и отговорно служение на народа на Русия“, написа патриарх Кирил. Той отбеляза, че с „активното участие и подкрепата“ на президента „се реализират много важни храмостроителни, образователни и социални проекти на Московската патриаршия, ползотворно се развива взаимодействието между църквата и държавата, насочено към запазване на националната историческа памет и утвърждаване принципите на традиционния морал в живота на съвременниците”.

Според патриарх Кирил Руската православна църква има значителен принос за патриотичното възпитание на сънародниците.

Сергей Чапнин коментира речта на руския патриарх на своята страница, като в същото време съобщи интересната подробност, че митрополитът на УПЦ-МП Онуфрий е напуснал Киев:

“23 февруари като ден на Червената армия е гнетящо и тежко наследство от съветското минало. Милиони хора все още са въвлечени в пространството на този мит: военни, други сили за сигурност, служители на военно-промишления комплекс. Надявам се, че не прославянето на тези, които са готови да стрелят, а тихият спомен за мъртвите е истинският християнски отговор на “всичко военно“. И стремежът към мир. Нека той бъде без лозунги, без транспаранти. Но нека този стремеж се роди в сърцето, а не на езика.

“Особен е жанрът на проповедта на патриарха при Вечния огън. И днес (днес!) патриарх Кирил произнесе думите, които скоро ще бъдат изписани на надгробната плоча на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП): “Ние живеем в мирно време, но знаем, че има заплахи и в мирно време. За съжаление, дори в в момента има заплахи – всички са запознати с това, което се случва в пределите на нашето Отечество. Затова смятам, че нашите военни не могат да се съмняват, че са избрали много правилен път в живота си”. Бяха казани и други думи, но фразата за “мирното време” е лъжа, която отеква с болка в сърцата на украинското паство. Днешната проповед е поредното доказателство, че патриарх Кирил се провали и дори не е искал да бъде патриарх не само на руския, но и на украинския народ. Ето, оставя се вам домът ви пуст (Матей 23:38). Не знам дали има още шанс УПЦ-МП да оцелее. Послеслов: Пишат ми, че митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий е напуснал Киев” (тук).

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде указ за извънредно положение, което може да бъде въведено за период не по-дълъг от 30 дни или за не повече от 60 дни, но ако е само за определени места.

По-рано Украйна призова гражданите си, намиращи се на територията на Русия, да напуснат страната, предаде Би Би Си. Украинците в Русия са около 3 млн. души.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: