Меню Затваряне

В Киево-Печерската лавра все още продават книга, в която Путин се нарича „благодетел“

Често в социалните мрежи се разпространяват новини за духовници и миряни от УПЦ МП (по закон наричана и изписвана вече като Руска православна църква в Украйна – РПЦвУ), които се оплакват от гонения срещу тях от страна на държавата Украйна. Сайтът „Оборзевател“ е публикувал информация за един случай, в който ясно се вижда, че самите „гонени“ дават основания на украинските власти да действат срещу тях. Типичният пример е продажбата на една книга за Киево-Печерската лавра, в която Владимир Путин е посочен като „благодетел“, заедно с печално известни политици, срещу които има повдигнати наказателни дела. На пръв поглед това е някакъв незабележим случай, но той е един от многото, които дават основание на държавните власти за „гонения“ и подозрения в колаборация на украински духовници с руските агресори. Това се случва във време, в което Украйна води жестока отбранителна война с много цивилни жертви на своята територия. Въпросът е: толкова ли е трудно да се махнат такива книги от книжарниците, тъй като това се смята за пропагандна литература? Или може би такива случаи умишлено се използват, за да има поводи за „гонения“?

В столицата на Украйна, през втората година от пълномащабната руска инвазия, в магазин на Киево-Печерската лавра се продава книга, наричаща кремълския диктатор Владимир Путин „благодетел“. Тази книга е издадена през 2018 г., когато агресията на Руската федерация срещу Украйна вече е започнала.

Според Обозревател, печатното издание с почти 500 страници, все още може да бъде поръчано по интернет.
Главен редактор е бившият игумен на Лаврата, печално известният митрополит Павло (Лебед) от РПЦвУ.

Текстът е написан от йеромонасите от Украинската православна църква на Московската патриаршия (РПЦвУ) Инокентий (Пидтопкани), Дионисий (Абрамов) и Инокентий (Семенцов).

Сред „благодетелите“, на които монасите благодарят, са редица известни личности от политическото минало на Украйна:

– Бившият министър-председател на Украйна по времето на Виктор Янукович Микола Азаров, избягал в Русия след Революцията на достойнството. На 20 октомври 2021 г. Киевският съд в Печерск задържа задочно Азаров под стража.

– Бившият министър на отбраната на Украйна Дмитро Саламатин. През 2014 г. заминава за Русия, където се укрива от разследването, поради което е поставен в списъка на издирваните. През 2020 г. получава обвинение по подозрение в държавна измяна.

– Бившият министър на екологията и природните ресурси Микола Злочевски, срещу когото има няколко наказателни дела. Злочевски е украински петролен и газов бизнесмен, политик и олигарх. Министър на екологията и природните ресурси от юли 2010 г. до април 2012 г. и заместник-секретар по икономическата и социалната сигурност на Съвета за национална сигурност и отбрана от април 2012 г. до февруари 2014 г., когато се случи Евромайданът. Издирван от украинските власти за опит да подкупи прокурорите, за да оттеглят всички обвинения срещу него.

– Бившият министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки. През 2014 г. е в Израел. Жилището му е обискирано и е заподозрян в присвояване на държавни средства, което води до конфискация на 42 кг злато и на 4,8 милиона долара в брой.

– Бившият депутат от три парламента на Украйна, милионерът Сергей Ловочкин, работил за няколко президенти, шеф на администрацията на Виктор Янукович. През пролетта на 2023 г. е забелязан на Лазурния бряг, където наема имение. От пресслужбата на депутата обаче уверяват, че Ловочкин пребивава постоянно в Украйна и е напускал страната само два пъти – за операция на коляното и в командировка.

– Бившият депутат Виктор Медведчук – проруски милионер и кръстник на руския диктатор Владимир Путин. Два дни след началото на руската военна агресия в Украйна полицията установи, че той е изчезнал. Задържан е от службите за сигурност на Украйна през април 2022 г. Виктор Медведчук е обвинен в държавна измяна и поставен под домашен арест. През септември същата година е разменен за 200-те защитници на Азовстал.

От началото на пълномащабната война до 4 октомври 2023 г. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила и задържала повече от 60 клирици на УПЦ МП заради извършването на различни престъпления. Някои от извършителите са работили за Русия, други са продавали оръжие, а някои от тях са се занимавали и с детска порнография. Благодарение на работата на СБУ повече от 177 духовници на Руската православна църква в Украйна (включително бившият митрополит на Роменско-Буринската УПЦ МП), в момента са със забрана да влизат в Украйна.

Представителите на РПЦ в Украйна не са напуснали напълно Киево-Печерската лавра, макар част от помещенията да са вече освободени. Съдът нареди на Московската патриаршия да върне 79 предмета на Националния резерват.

Posted in Църква и политика

Вижте още: