Меню Затваряне

В Киев се състоя кръгла маса на тема „Богословските аспекти на доктрината/идеологията „Руски свят“

На 25 април в заседателната зала на Академичния съвет на Киевската православна богословска академия на ПЦУ се проведе кръгла маса на тема „Богословски аспекти на доктрината/идеологията на „Руски свят“, в която участваха учени от Украйна, България, Австрия, Германия, Великобритания и Чехия, организирани от Институт „Църква и общество“ при КПБА.

Срещата беше открита от ректора на Академията професор прот. Александър Трофимлюк. Той предаде поздрави от предстоятеля на Православната църква на Украйна Негово Блаженство митрополит Епифаний към участниците в срещата, представи програмата на кръглата маса и акцентира върху актуалността и значимостта на научното събитие.

Модератор на дискусията беше прот. Андрий Дудченко, главен редактор на сп. „Църква и общество“.

В кръглата маса участваха: Белоцерковският митрополит Евстратий Зоря, доц. д-р Сергий Шумило, монахиня д-р Васа Ларина (Виена, Австрия), проф. Юрий Черноморец, прот. Юрий Щурко – декан на Философско-богословския факултет на Украинския католически университет, доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет, проф. Алла Бойко от Киевския национален университет „Тарас Шевченко“, свещ. Олексий Денисов (Германия) – лекар психиатър и нарколог, прот. Георгий Коваленко, прот. Богдан Огулчански, проф. Людмила Филипович, д-р Дария Морозова, проф. Александър Саган, д-р Генадий Христокин, прот. Николай Щербан, Оксана Горкуша и Денис Таргонски.

Белоцерковският митрополит Евстратий Зоря подчерта, че идеологията „Русский мир“ има древни исторически корени и всъщност е съвременна версия на средновековната концепция за „Третия Рим“.

Няколко изказвания бяха посветени на антихристиянските и еретическите аспекти на доктрината на руския свят. Това обсъдиха по-специално директорът на Международния институт за атонско наследство д-р Сергий Шумило, д-р монахиня Васа Ларина от Виена (Австрия) и проф. Юрий Черноморец.

По време на дискусията специално внимание беше отделено на идеите, изразени в неотдавнашния „Указ XXV на Всесветовния руски народен съвет“.

В края на дискусията ректорът на КПБА протойерей Александър Трофимлюк благодари на всички участници в срещата за ползотворната работа. Освен това ръководителят на водещото висше духовно учебно заведение обяви представянето на поредния брой на списание „Църква и общество“, което ще се състои на 30 април, вторник, от 13 часа в заседателната зала на Киевската православна богословска академия (КПБА).

Въз основа на резултатите от кръглата маса ще бъде публикувана резолюция. КПБА планира да издаде и електронен сборник с презентациите на участниците в кръглата маса.

Всички те са достъпни от записа на конференцията, която може да се гледа тук:

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: