Меню Затваряне

В Константинопол български архиереи съслужиха с Вселенския патриарх и архиереи от ПЦУ

На 18 май в Костантинопол пристигна делегация от български архиереи на посещение във Вселенската патриаршия, с предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава Пловдивска митрополия.

Повод за посещението е и инициативата на Църковното настоятелство при Желязната църква да отбележи 1160 годишнина от покръстването на българите и поканата на Фондацията на българските църкви в Истанбул с председател  Димитър Йотеф.

Във Фенер пристигнаха и архиереи от Православната църква на Украйна, с предстоятел Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний. Това събитие е особено значимо, тъй като Българската патриаршия все още не е признала официално автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ). Заслужава да се отбележи, че митрополит Епифаний присъства на опелото на покойния Български патриарх Неофит, което е изключително важно за бъдещия избор на Български патриарх през месец юни.

С благословението на Вселенския патриарх Вартоломей, Пловдивският митрополит Николай възглави св. Литургия в храма край Златния рог в Истанбул „Св. Стефан“, по-известен като Желязната църква. За първи път български митрополит възглавява св. Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Вселенската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция.

В съслужение с Пловдивския митрополит Николай бяха Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий (игумен на Троянската и Бачковската света обител), Смолянският епископ Висарион (втори викарий на Пловдивския митрополит) архимандрит Харалампий Ничев (клирик на Вселенската патриаршия), архимандрит Максим,  свещеноиконом Тодор (Старозагорска митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов. На богослужението присъстваха посланиците на Република България и Република Турция, ген. консул на РБ в Истанбул, настоятели и гости.

Вечерта на официален прием патриарх Вартоломей посрещна делегациите и на двете поместни църкви. Състояха се разговори за възможно съвместно сътрудничество между БПЦ и ПЦУ.

На 19 май, Неделя на мироносците, Вселенският патриарх Вартоломей отслужи Божествена литургия в католикона на патриаршеския и ставропигиален манастир „Св. Богородица Живоприемен източник“ в Балъкли, с участието на архиереи на Вселенския престол, на Българската патриаршия и Православната църква на Украйна (ПЦУ). От страна БПЦ съслужиха Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий, Смолянският епископ Висарион, а от страна на ПЦУ – Белоцерковският и Тарашчански митрополит Евстратий Зоря и викарийният епископ на Киевската епархия на ПЦУ Авраамий Лотиш.

В словото си след Божествената литургия патриарх Вартоломей се позова на жените мироносици, които първи чуват радостното послание на Господнето Възкресение. Той изрази радостта си от съслужението на йерарси от двете поместни църкви на България и Украйна и каза, че знак за вечното присъствие на Господа сред тях е в деня на мироносиците именно автокефалните църкви на България и Украйна да бъдат заедно, и присъствието на техните първосвещеници на този ден е причина за похвала:

„Вашето присъствие, пречестени братя, в дворовете на общата Църква-Майка е причина за похвала, защото нейният труд не е бил безплоден“, каза патриархът като допълни, че това е духовно завръщане към кръщелния купел – решителен и повратен момент в историята и културата на двете църкви.

Митрополит Евстратий Зоря написа днес на своята страница:

„В църквата на манастира „Живоприемен източник“ беше много трогателно да се види иконата на Божията майка „Печерска“ в олтара, с киевските светци св. Антоний и св. Теодосий.Това беше като знак за тяхното молитвено присъствие по време на единението около светата Евхаристия, около Хляба на Живота и Чашата на Спасението, единението чрез Тялото и Кръвта на Константинополската Църква-Майка и нейните две Дъщери – първородната българска и по-младата украинска. Ние сме Една Църква, единствена тук на земята, всички поместни църкви, съединени със светиите, с победоносната Църква, която тържествува на небето“.

––––––––––––––––

Снимки: Ecumenical Patriarchate

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: