Меню Затваряне

В Монреал се състоя симпозиум на тема: „Притчите – ключове към Царството“

На 13 май, събота, Монреалският православен богословски институт, който в сътрудничество с Факултета по теология и религиозни науки в Университета Лавал организира курсове и университетски програми по православна теология на всички нива на обучение, проведе симпозиум на тема „Притчите – ключове към Царството“.

Срещата се проведе в Православната църква „Знамение“ („Sign of the Theotokos“), енория в Канадската архиепископия към Православната църква в Америка. Красивият храм, който се намира в квартала Le Plateau Mont Royal (Монреал, Канада) е изписан от проф. Георгиос Кордис – негови стенописи и икони в храма можете да видите в Iconography Portfolio. В този храм от 1978 г. до 2013 г. е служил зетят на прот. Александър Шмеман – прот. Джон Ткачук, който почина през 2021 г. (повече за него виж на сайта на ПЦА и в Orthodox Canada).

Този симпозиум е деветнадесетият от поредицата лекции на православна тематика, който започна в Университета на Шербрук и в момента продължава в Университета Лавал. Той е плод на импулса, зародил се от забележителния успех на първите осемнадесет симпозиума, посветени на индивида и личността, на социалното послание на отците на Църквата, на смъртта и възкресението в православната традиция, на св. Богородица, на прехода от юдаизма към християнството, на пустинята и града, на св. Йоан Златоуст, на божествените енергии, на духовните завещания на отците Александър Шмеман и Георги Флоровски, на изцелението и терапията в лоното на Църквата, на стареца Порфирий, на литургичното обновление, на светостта и функцията на светеца в светското общество, на визията на Православието в Новия свят, на светлината, която свети в мрака, на размислите след Великия събор на Православната църква на о-в Крит през 2016 г., на иконите като прозорци към рая и на изследването на самоличността на грешника.

„Православието завещава на съвременния свят жива традиция, която датира от първите векове на християнството. Със своето богато богословско наследство, където мъжете и жените са в центъра на спасението на творението, желано от Бога, и където средствата за постигане на свобода и истинска реализация на личността са достъпни за всички, Православието говори на съвременен език, достигащ до сърцевината на проблемите на съвремието“ – четем в анонса за събитието.

Тазгодишният симпозиум беше посветен на произхода на притчите. Участници с тематични доклади бяха д-р Джон Хаджиниколау („Светоотечески възглед на притчите“), о. д-р Ламброс Камперидис („Произходът на притчите“ и „Скритата истина в три притчи“), д-р Евангелия-Лила Амирали („Притчи и изцеление“).

Докладите на симпозиума бяха съпроводени с много въпроси и дискусии, изложба на книги и религиозни предмети, представяне на нови книги. Модератор на една от дискусиите беше д-р Стоян Танев.

———–

Текст и превод: Гергана Гатина

Posted in Новини, Новини от света