Меню Затваряне

В новия брой на “Вяра и Дело”: “Моят храм в 185 думи – победителите”

Вяра и Дело

Излезе новият мартенски брой на енорийския бюлетин при храм “Св. вмчк Георги”, гр. Каварна, който ще представи на читателите някои от творбите от конкурса “Моят храм в 185 думи”. В него участваха много хора на различна възраст, включително и деца – общо 88 автора (72 жени и 16 мъже). Най-младият участник беше на 12 години, а най-възрастният – на 80. “Вяра и Дело” припомня накратко за него, като представя някои от творбите.

МОЯТ ХРАМ В 185 ДУМИ – ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Вяра и Дело

Изминалата 2021 година беше белязана с един особен за каварналии юбилей – 185-ата годишнина на старославния и емблематичен за града храм „Св. вмчк Георги“. Във връзка с  това енорийският бюлетин „Вяра и Дело“ инициира конкурса „Моят храм в 185 думи”.

В надпреварата за есе, стихотворение и/или кратък разказ участие взеха десетки хора от различни възрасти и географски точки на Европа. Самите творби надхвърлиха 100 – 58 стихотворения, 27 есета и 16 къси разказа от общо 88 автора (72 жени и 16 мъже). Седем от участниците представиха по две творби, а трима по три. Творбите бяха оценявани по 5 критерия, а възможният максимален брой точки беше 25.

Членовете на конкурсното жури – доц. д-р Елена Симеонова, д-р Ивана Радонова и презвитера Ренета Трифонова – споделиха както удовлетвореността си от качеството на конкурсните творби, така и затруднението си да определят най-добрите.

Все пак конкурсът е конкурс и имената на победителите бяха обявени в деня на св. мчца Параскева. За съжаление поради усложнената епидемиологична обстановка нямаше възможност за тържествено връчване на наградите, но отличените автори ги получиха след съгласуване с организаторите. Раздадени бяха и две специални награди, както и две поощрителни – за най-младия (на 12 години) и най-възрастния участник (на 80 години).

В този брой на „Вяра и Дело“ публикуваме творбите, класирани от 1-во до 13-о място и двете поощрени. Предстои и издаването на бутикова книга с всички творби, получили три  положителни оценки от журито.

Слава Богу за вдъхновението и благословени да бъдат всички въодушевени Негови чеда!

Екипът на „Вяра и Дело“ търси съмишленици и подкрепа! Всеки желаещ може да ни помогне по най-удачния за него или нея начин: писане на статии, репортажи, пътеписи, преводи, разпространение на бюлетина и др. За нас ще е радост присъединяването на всеки от вас! Ще се радваме и да споделяме своите умения и заедно да придобиваме нови. Всяка помощ е добре дошла, а всеки помощник – част от богатата съкровищница на сърцата. За повече информация – dompo@abv.bg, 088 9289387. Може да четете напълно безплатно броевете на „Вяра и Дело“ в интернет (тук).

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: