Меню Затваряне

В очакване на чудото

Свещ. Йоан Бурдин

Свещ. Йоан Бурдин

В един православен чат публикували видео от YouTube със заглавие: „Велико Божие чудо на Богоявление! Връщане на река Йордан“ (тук) с коментар: ето вижте, какво се случи точно днес на река Йордан!

Оказва се обаче, че видеото е отпреди седем години, а „обръщането на течението“ настъпва всяка година. И то на православното Богоявление. На един от интернет-ресурсите това беше наречено – нито повече, нито по-малко! – „доказателство за истинността на православната вяра“. Разбира се, заедно със „слизането на Благодатния огън“ само по молитвата на православния патриарх…

От дете обичам да чета и слушам за чудеса, така че винаги съм бил много разстроен от думите на Христос:

„Но Той им отговори и рече: лукав и прелюбодеен род иска личби; но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Йона; защото, както Йона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи“ (Мат.12:39-40).

Щем, не щем, към всички видове чудеса трябва да се отнасяме ако не предпазливо, то поне без емоции: дали огънят слиза от небето или е запален от кандило; дали реката тече обратно, защото в нея е спуснат кръста, или пък кръстът е спуснат точно, когато реката потича обратно … Ако се запитаме, какво променя това в отношението ми към Христос (а и в мен самия)?

А такова природно явление, като обратното течение на реките, е добре известно на науката: (виж: Интересното за реки с обратно течение). Само в Русия има дванадесет реки, които в определени моменти променят посоката на течението си от нормална към обратна. Най-известните сред тях са Нева и Об.

Във всички тези случаи има една особеност (условие за обратно течение) – наклонът на реката в определен участък. Река Йордан се отличава с рязка разлика във височините само в северното и южното си течение. Има редица други фактори, които също могат да причинят обратно течение (пълноводие, влияние на притоци и др.). Няма да навлизам в подробности, за да не отегчавам читателите.

„Блажени са, които не са видели и са повярвали“ (Йоан 20:29), казва Господ. Аз възприемам тези думи като допълнителна (десета) заповед от блаженствата. В никакъв случай не отричам възможността за чудо, но не го търся, а търся Онзи, Когото никога не съм виждал – Който Сам е Живо и Вечно Чудо, независещо от никакви физически закони.

———–

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Posted in Беседи на о. Йоан Бурдин

Вижте още: