Меню Затваряне

В Русе започна двудневен семинар на тема „Социална свързаност и подкрепа“

Програма на семинара

Днес в Русе започна двудневен семинар на тема „Социална свързаност и подкрепа“, чиято цел е да повиши информираността относно социалните услуги и начините на предоставянето им от страна на Българската православна църква.

Това е вторият семинар на социална тематика, който започна с подкрепата на Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за църковни организации, предоставящи социални услуги. Семинарите се провеждат съвместно с два центъра от столицата и Кремиковския манастир. Първият семинар се проведе на 25 и 26 април в с. Горна Малина и град Елин Пелин с благословението на Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и на овдовелия Софийски епархийски престол (виж тук), а вторият се провежда съвместно с Русенска митрополия с благословението и съдействието на Русенския митрополит Наум.

Събитието в конферентната зала на хотел „Дунав“ беше открито от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. В приветствието към присъстващите се включи и кметът на Русе Пенчо Милков.

В откриването на семинара участие взеха свещеноиконом Серафим Янев, основател на първите църковни социални услуги у нас, протойерей Димитър Димитров – епархийски представител на социалните дейности към Русенска митрополия, представители на централната и местната власти, както и неправителствени организации и граждани.

Според организаторите БПЦ има значима роля в подкрепата на най-уязвимите групи от населението и ако църковните общности чрез обучени хора в тях предоставят социални услуги, това би могло да допринесе за развитието на този вид грижа за различни нуждаещи се групи. Такива събития в БПЦ с подкрепа на държавата и митрополиите може да даде възможност за споделяне на добри практики и обмяна на опит, както и до по-добро разбиране на нормативната уредба, касаеща този вид дейност.

Семинарът поставя и важни теми като как да се регистрира НПО, подробности около лицензирането на социалните услуги и др. под., които ще изясни изпълнителният директор на Агенцията за качество на социалните услуги Виктория Тахова:

„Целта на днешното събитие, на което сме поканени, е да разкажем как един доставчик на социална услуга трябва да бъде лицензиран, за да бъде в синхрон с българското законодателство“, каза тя пред журналистите.

„Имаме доста лицензирани доставчици от различни религиозни общности. Надяваме се, че Българската православна църква ще предприеме действия, въпреки че има вече такива доставчици от различни епархии в България, които предоставят социални услуги. Един от тях е отец Серафим. Той има два центъра за рехабилитация и социална интеграция в Горна Малина и в Елин Пелин“, обясни Тахова. 

Сред говорителите на семинара са ръководителят на магистърската програма „Църковно социално дело“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Костадин Нушев и доц. Божидара Кривирадева.

Свещеноиконом Серафим Янев, който е игумен на Кремиковския манастир, е основател на първите църковни социални услуги и единственият засега лицензиран доставчик на социални услуги от Българската православна църква. Двата центъра се посещават от общо 365 деца в риск, които имат нужда от специални грижи. По думите му началото е било много трудно:

„Преди години се лицензирахме за доставчици на социални услуги и така започна проправянето на много ползотворна пътека за съвместна дейност между църквата и държавата в социалната сфера, като се оказа, че е нещо много положително. Услугата е почасова. Децата идват, когато имат записани часове при различни специалисти. Тези, които са с по-сериозни проблеми и родителите им са ангажирани с тяхната грижа, се оказва, че имат финансови затруднения, защото не могат да работят нормално. От друга страна, тази грижа им коства много усилия и енергия, и всъщност работата е колкото с децата, толкова да бъдем полезни и на техните родители, за да можем да ги подкрепим в това, което имат. Притеснението беше голямо дали ще можем да се справим. Сега се радваме не само на това, което се развива като дейност, но и на многото случаи, в които сме успели да бъдем полезни на децата и техните родители“, каза отец Серафим. 

Главиницкият епископ Макарий коментира, че семинарът е важен, за да се придобие идея и да се подготвят хора: „Липсата на подготвени хора за такова сътрудничество е основният проблем“, каза Негово Преосвещенство, като допълни, че от известно време Русенска митрополия популяризира този вид дейност и тези идеи сред учениците. По думите му една една от тях е реализирането на детски лагери през лятото. 

Семинарът е финансиран от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се организира от сдружение „Света Богородица“ в партньорство с Русенската митрополия. 

————-

По материали на БТА и Община Русе

Posted in Епархийски новини, Мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: