Меню Затваряне

В Русе започна практическо обучение на учители по Религия

Практическо обучение за учителите по Религия на тема „Йовков и християнските добродетели“ се провежда на 5 и 6 юли в Русе, съобщава Двери.бг.

Семинарът се организира по инициатива на Русенска митрополия и се осъществява в сътрудничество с Русенския университет, а водещ е сътрудникът на митрополията Огнян Узунов. 

В обучението участват близо 30 учители по Религия и катехизис от цялата страна. В рамките на два дни те ще се запознаят с новозаветната основа на главните послания в разказите на Йовков, които са застъпени в учебната програма.

Доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ “Климент Охридски” ще изнесе доклад на тема: „Християнски добродетели и нравствени ценности в творчеството на Йовков“, а водещият Огнян Узунов ще представи примерни уроци за децата в шести, седми, осми, десети и дванадесети клас. Сред застъпените теми са „Вдъхването на надежда като добротворство“ върху разказа „По жицата“, отношението към грешника в разказа „Албена“ и др. Накрая всички участници ще получат удостоверения за участие от Русенския митрополит Наум, който е домакин на събитието, както и квалификационни кредити от Русенския университет.

Това е поредният семинар, посветен на проблемите на религиозното образование в училищата и прицърковните школи, който Русенска митрополия организира. През годините митрополията се утвърди като един от църковните центрове в страната, които полагат систематични усилия за поставяне и обсъждане на проблемите на религиозното образование у нас. Това не е случайно, тъй като градът е сред водещите в организацията на обучението по Религия в училищата.

Русенска митрополия разшири обхвата на своите социални и образователни дейности и планира това да продължи и занапред. От 2015 г. в епархията се провежда Православна програма за подкрепа на онкологично болни и техните близки и през нея вече са преминали над триста души, осъществявана в партньорство с Комплексен онкологичен център – Русе.

Снимка: Русенска митрополия

Към Русенска митрополия се осъществява още една социално-образователна инициатива в сътрудничеството с Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Русенският митрополит Наум е главният инициатор за разширяване на църковно-образователните дейности, така че те да обхващат не само децата и младежите в училищна възраст, но и студентите.

Сред приоритетите е работата с младите хора, подготвящи се за учители по български език и литература. Русенска митрополия разполага с цялостна разработка на методически модел „Йовков и християнските добродетели“, като включва и модел за изучаването на Библията в 8. клас и модел върху разказа „Албена“, включен в програмата на 10. клас. Методическият модел е осъществен под научното ръководство на доц. д-р Огняна Георгиева-Тенева от департамент „Нова българистика“ на НБУ.

Програма „Йовков и християнските добродетели“ се осъществява от 2017 г. в партньорство с русенските училища: СУ „Възраждане“, СУ „Васил Левски“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. В нея ежегодно участват около триста ученици.

Работата по образователните дейности на Русенска митрополия продължиха и по време на пандемията, като част от заниманията се провеждаха и в електронна среда. По същия начин общуването със студентите не е прекратено въпреки ограниченията, наложени от COVID-19.

С благословението на митрополит Наум към програмата „Йовков и християнските добродетели“ ще бъдат включени и ученици от 8. и 10. клас, като ще се увеличи и броят на училищата в Русе, в които ще бъде приложен моделът за приобщаване на учениците към християнските ценности.

По материали от Двери.бг

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: