Меню Затваряне

В Русе се проведе „Обучение в методически модел Йовков и християнските добродетели“

Огнян Узунов

На 29 май с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум се проведе обучение за повишаване на квалификацията на учителите по „Български език и литература“ на тема „Обучение в методически модел Йовков и християнските добродетели“. Обучението се осъществи в рамките на сключеното споразумение между Русенска митрополия и Русенския университет „Ангел Кънчев“, като дейност на центъра за продължаващо обучение към университета. Лектори на обучението бяха доц. д-р Велислава Донева от катедрата по „Български език, литература и изкуство“ на университета и Огнян Узунов от Русенска митрополия.

По време на практическата част от обучението участниците се запознаха с модели за водене на интерактивни часове при преподаването на произведения от Йордан Йовков и Библията. Часовете започват с разсъждения върху християнска притча – жанр, който не е включен в програмата, продължават с дидактическа игра за съотнасяне и завършват с дискусия по нравствен проблем.

Особен интерес за участниците беше моделът за час върху Библията. Урокът започна с обсъждането на Старозаветните и Новозаветните заповеди. След това, под формата на дидактическа игра, се запознаха нравствената реформа, извършена от Христос по време на проповедта на планината. И накрая участниците се обособиха в отбори и дискутираха върху принципите „Око за око, зъб за зъб“ и „Ако ме ударят по едната страна, ще обърна и другата“.

В края на обучението на участниците беше предоставено методическото ръководство „Йовков и християнските добродетели“, което да дарят на училищната библиотека, а те получиха удостоверения за участие от името на митрополит Наум.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: