Меню Затваряне

В светогорските манастири се извършват важни възстановителни дейности

На Света гора започват ремонтни дейности по редица проекти, които са свързани с енергийните нужди на атонската държава, с опазването на околната среда и възстановяването на някои крила и килии в различните манастири, съобщава Orthodox Times.

По време на тези дейности е направено и проучване за инсталиране на слънчеви панели и изграждане на пречиствателни станции. Произвеждането на енергия в по-голяма част от манастирите става чрез генератори, които се задвижват с нефт и дърва за огрев. Новите възстановителни дейности са щадящи околната среда и укрепват основите на старите монументални сгради.

„Често извършваме реставрации в сградите на Атон. За тази цел отдавна предприехме голям проект. Животът изцяло се промени, ние сме в 21 век и е необходимо да се предприемат нови проекти като инсталации за слънчеви панели и биологични пречиствателни станции ”, казва ръководителят на Центъра за опазване на Атонското наследство, строителният инженер и реставратор, Илиас Партзинидис.

По-рано ви съобщихме, че “Фондация на Атон в Америка” предоставя безвъзмездна помощ по различни проекти за рехабилитация на пътища и ремонтни дейности, от които пострадалите манастири имат нужда след природни бедствия. Виж повече на “Фондация на Атон в Америка” споделя за усилията си в подкрепа на Света гора”.

Posted in Светогорие

Вижте още: