Меню Затваряне

В Сеул загинаха 151 души и над 100 бяха ранени в блъсканица при празненство за Хелоуин

В Сеул загинаха 151 души, а над 100 бяха ранени при блъсканица по време на празнуването на Хелоуин. Повечето от загиналите са около 20-годишни младежи. Има опасения, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като 24 души от ранените са в критично състояние, съобщава The Insaider.

Общо сред загиналите има над 20 чужденци. Според градските власти жертвите са граждани на Иран, Узбекистан, Китай, Норвегия и Русия.

Местните власти вече са получили повече от 3000 съобщения за изчезнали в района на блъсканицата. Все още не е известна точната причина за нея. знае се, че тя е започнала в събота вечерта, след 22 часа, в популярния квартал Itaewon, където десетки хиляди хора се събират за празнуването на Хелоуин. Разхождащите се са останали блокирани в тясна алея край хотел „Хамилтън“, широка около 4 метра, с наклон и неравности. Според очевидци по алеята е имало много боклуци и се е разляло „нещо хлъзгаво“. Началото на катастрофата е уловено на видео.

Свидетели разказват, че улиците са били толкова претъпкани с хора и бавно движещи се коли, че е било почти невъзможно за спасители и шофьори на линейки да стигнат до алеята. Очевидец разказва, че хората са падали един върху друг „като домино“, след като са били блъскани от други зад тях. По думите му блъсканицата е продължила около час и половина. Друг оцелял, Лий Чанг Кю, казва, че е видял петима или шестима мъже да блъскат други. Новинарска агенция Йонхап съобщи, че много жертви в тълпата са претърпели сърдечен арест.

В интервю за новинарския канал YTN, един от очевидците разказва, че е бил шокиран да види редиците от тела пред хотела. Според него служителите на линейката са били претоварени, а самите хора се опитвали да извършат сърдечно-белодробна реанимация на ранените, които лежат по улиците, като мнозина плачели край телата на приятелите си.

През последните месеци южнокорейското правителство смекчи ограниченията за COVID-19 и за много млади хора това беше първият голям шанс да излязат и да се забавляват, отбелязва Асошиейтед Прес.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол обяви национален траур в неделя и нареди знамената да бъдат свалени наполовина на правителствените сгради и правителствените служби. По време на телевизионна реч Юн каза, че подкрепата на семействата на жертвите, включително подготовката за техните погребения, и лечението на ранените ще бъде основен приоритет за правителството. Той също така призова властите да проучат задълбочено причините за инцидента и да проверят безопасността на други големи културни и развлекателни събития, включително регионални фестивали, за да гарантират, че се провеждат безопасно.

Тази трагедия е най-тежката в страната от 2014 г., когато фериботът Севол потъна. Тогава загинаха 304 души, предимно ученици.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: