Меню Затваряне

В Украйна предстои забрана на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в РФ

На заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна, проведено на 1 декември, бяха разгледани множество факти за връзките на определени религиозни среди в Украйна с Руската федерация като държава-агресор, нарушила териториалната цялост на Украйна, съобщава Укринформ.

Във видеообръщение към украинския народ президентът на Украйна Владимир Зеленски каза следното:

„Днес се състоя заседание на СНСО, на което разгледахме множество факти за връзките на определени религиозни среди в Украйна с държавата-агресор. За съжаление дори руският терор и пълномащабната война не убедиха някои фигури. че си струва да се преодолее изкушението на злото. Е, ние трябва да създадем такива условия, когато никакви субекти, зависими от държавата-агресор, няма да имат никаква възможност да манипулират украинците и да отслабват Украйна отвътре“, каза държавният глава.

Според него СНСО е възложил на правителството да внесе във Върховната рада проект на закон за невъзможността на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да работят в Украйна.

На Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта е възложено да извърши богословска експертиза на Устава за управлението на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия. Президентът отбеляза, че при необходимост трябва да се вземат законови мерки.

Освен това е възложено да осигури проверка на наличието на правни основания и спазване на условията за използване на имуществото на религиозните организации, разположено на територията на Националния Киево-Печерски историко-културен резерват.

„Четвърто. Всички органи, чиято компетентност е в областта на осигуряването на националната сигурност , трябва да засилят мерките за идентифициране и противодействие на подривната дейност на руските специални служби в религиозната среда на Украйна. И да приложат персонални санкции – имената ще бъдат оповестени скоро. Пето. Трябва да повишим статута и да укрепим възможностите на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта. Ще има реформа на тази структура, която ще ѝ позволи наистина да защитава правата и законните интереси на украинците и държавата“, каза Зеленски.

Той подчерта, че духовната независимост е гарантирана на Украйна и с други решения.

Припомняме, че в различни региони на страната СБУ проведе обиски в епархиите на УПЦ-МП. В много случаи у тях са открити лица с руско гражданство, проруска литература и милиони пари в брой. Днес обиските в още три манастира продължават.

———

Виж още:

СБУ откри пропагандни материали, пари и съмнителни гости в манастири на УПЦ • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: