Меню Затваряне

Георги Милков ще бъде водещ на “Религията днес”

“Религията днес” е новото предаване по БНТ, което ще замести “Вяра и общество” с водещ Горан Благоев.

Както стана ясно преди няколко дни, “Вяра и общество” беше свалено от ефир, а Горан Благоев остава в БНТ, но няма да нито водещ, нито изпълнителен продуцент на друго предаване за религия. Новото предаване “Религията днес” ще се излъчва от 16.00 ч. по БНТ всяка събота. Водещ ще бъде журналистът Георги Милков.

Основния си опит в професията той формира като автор на вестник „24 часа“, където постъпва още като студент по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като специален пратеник на „24 часа“ по делото срещу българските медицински сестри в Либия, като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др. Интервюирал е световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Тайип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж. В БНТ е трупал опит като водещ на коментарното предаване „Плюс това“, вървяло между 2015-а и 2018-а. Бил е главен редактор на сп. „TREND“, както и на българското издание на сп. „GEO“.Сценарист е на документалната поредица „5 минути София“.

Програмният директор на БНТ Огнян Иванов коментира: “В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията през есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите в БНТ при спазване на принципа за независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно”.

„Религията днес“ ще бъде с образователен характер. Предаването ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Православието ще се обсъжда с предимство, посочват от обществената телевизия.

„У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители – изтъкват от БНТ. – Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм.“

В „Религията днес“ ще гостуват хорови формации и състави, за да изпълняват православна музика. Ще бъдат разглеждани аспекти на християнската култура и изкуство. Рубриката „Под едно небе“ ще представя различните вероизповедания в България – и ще я подготвят регионалните телевизионни центрове на БНТ.

По всичко става ясно обаче, че новото предаване ще остане с фокус върху всички религии в България, а не само върху православната вяра. Една голяма част от критиките срещу “Вяра и общество” и обвиненията срещу Горан Благоев бяха именно затова, че във “Вяра и общество” не се говори само за Православие, а и за други вероизповедания. Новото предаване явно ще задълбочи още повече този фокус. Дали заместителят ще бъде успешен, предстои да разберем.

Ето и два клипа в You tube от предаването на Георги Милков, озаглавено “Завещание на седмицата” .

С поглед към библейската история: Исмаил и Исаак

За Правослаивето, католицизма, Вселенския патриарх, св. княз Борис, и за православните като еретици от планетата Нибиру. 

По материали от 24 часа и “Площад Славейков

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: