Меню Затваряне

Германските епископи: „Неприемливо е да се дава религиозна легитимност на войната“

Епископската конференция на Германия призовава за общо свидетелство за мир на всички църкви и заявява, че всички опити за придаване на религиозна легитимност на войната са „напълно неприемливи“.

Католическите епископи на Германия се присъединиха към Световния съвет на църквите (ССЦ) и Европейските църкви, като призоваха Московския патриарх Кирил да заеме ясна позиция срещу продължаващата война в Украйна.

Призивът беше отправен в четвъртък, когато завърши пролетната пленарна епископска асамблея в “Базилика на четиринадесетте свети помощници”1Базилика на четиринадесетте свети помощници (Basilika Vierzehnheiligen) е църква, разположена близо до град Бад Щафелщайн близо до Бамберг, в Бавария, южна Германия. Базиликата от късния барок-рококо, проектирана от Балтасар Нойман, е построена между 1743 и 1772 г. Тя е посветена на Четиринадесетте свети помощници, група светци, почитани заедно в Католическата църква, особено в Германия по времето на Черната смърт.. Кризата в Украйна и нейните последици и за християните беше един от основните акценти на срещата, която беше открита на 7 март със специална молитва за мир.

В последното си изявление германските епископи „безрезервно” осъдиха руската инвазия в Украйна, която причинява толкова много страдания и опустошения и заплашва мира в Европа и света.

Те изразиха своята искрена солидарност с украинския народ, като същевременно изразиха възхищение от тяхната смелост и издръжливост в трудностите.

Епископите заявиха, че колкото и да е разбираема руската нужда от сигурност на западния фронт, причините, изтъкнати от руското правителство, за да оправдае действията си, не са убедителни и те настояват за правото на Украйна на самоопределение.

Епископите отбелязаха, че не само украинците, но и всички европейци са „в шок“, тъй като военната намеса на Москва „е и атака срещу Европа“ и нейните демократични ценности.

„Демокрацията, гражданските свободи и върховенството на закона, съвместното съществуване и сътрудничеството между държавите, основани на обвързващи и справедливи правила, се борят срещу тези, които искат да лишат Украйна от нейната свобода”.

Това също, казват те, обяснява защо европейските държави и другите западни страни са солидарни с Украйна и са решили да наложат тежки икономически санкции срещу Русия.

Изявлението също така се спира на спорния въпрос за доставките на оръжия за Украйна и неотдавнашното обещание на Германия да увеличи военните разходи, които предизвикаха известен дебат в страната, също и в църквите, в светлината на нейната история.

Германските епископи казват, че въоръжаването на Украйна, за да може да се защитава от агресия, може да е законно, като се имат предвид тези екстремни обстоятелства, но в същото време предупреждават за рисковете от по-нататъшно ескалиране на насилието и страданието, като припомнят учението на Църквата срещу войната и нейния ангажимент към ненасилие.

„Хоризонтът на мира трябва да остане отворен дори по време на война. Всички истински религии отхвърлят войната, която е поражение на човечеството. Тези, които непредпазливо го задействат, извършват престъпление пред Бога и хората”.

Ето защо германските епископи изтъкват, че всички опити да се даде на войната религиозна легитимност са „напълно неприемливи“, и благодарят на многото православни и католически свещеници, че „се обърнаха към своите вярващи в добър християнски дух“.

Те казват, че са „особено трогнати“ от гласовете на много православни духовници, които осъдиха конфликта и призоваха за мир. В същото време те призовават патриарха на Москва и цяла Русия Кирил „да говори ясно и да се дистанцира от войната“.

Досега ръководителят на най-голямата религиозна организация в Русия е изразявал само в общи линии дълбока съпричастност „с всички, засегнати от тази трагедия“, без да споменава думата „война“, в съответствие с описанието на агресията от президента Владимир Путин като „военна операция“ .

На 6 март, по повод честването на Неделята на прошката в Православната църква, отбелязваща началото на Великия пост в източните църкви, патриарх Кирил отиде по-далеч, като каза, че руската намеса е някак оправдана от необходимостта да се бори с моралния упадък на Запада и заплахата срещу антихристиянските ценности, заплашващи Русия. Неговите забележки предизвикаха тревога дори в православния свят.

Германските епископи настояват, че светът се нуждае от общо свидетелство от църквите, особено във времена на бедствие.

————

Източник: Vatican News

  • 1
    Базилика на четиринадесетте свети помощници (Basilika Vierzehnheiligen) е църква, разположена близо до град Бад Щафелщайн близо до Бамберг, в Бавария, южна Германия. Базиликата от късния барок-рококо, проектирана от Балтасар Нойман, е построена между 1743 и 1772 г. Тя е посветена на Четиринадесетте свети помощници, група светци, почитани заедно в Католическата църква, особено в Германия по времето на Черната смърт.
Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: