Меню Затваряне

Архиепископът на Католическата църква в Беларус не е допуснат в страната

Римокатолическият духовник архиепископ Тадеуш Кондрусевич, който е Минско-Могильовски митрополит и председател на Конференцията на католическите епископи в Беларус е спрян на границата на Беларус с Полша. Духовникът е белоруски гражданин и няма причина да не бъде допуснат в страната.

Случаят вероятно е продиктуван от изказванията на митрополита, който по-рано беше направил обръщение към президента на Беларус Александър Лукашенко и към всички власти в страната да бъде прекратено насилието и да бъдат освободени задържаните в ареста граждани:

“Нашето Отечество преживява сложно време, което за велико съжаление, вече е помрачено от пролятата кръв, хилядите задържани и жестоко битите мирни жители, които искат да узнаят истината за президентските избори, състояли се на 9 август”.

Обръщението му беше поместено в портала Сatholic.by, а днес на страниците на същия сайт има официална новина, в която генералният викарий на Минско-Могильовската архиепископия епископ Юрий Кособуцкий съобщава, че на 31 август сътрудниците на граничната служба на Република Беларус са отказали да пуснат в страната архиепископ Тадеуш Кондрусевич. който е и председател на Конференцията на католическите епископи в страната.

Архиепископът счита, че пролятата кръв по улиците на белоруските градове, жестокото отношение към демонстрантите и нечовешките условия в арестите са “такъв грях на съвестта на тези, които дават престъпни заповеди и творят насилие”.

На страницата на “Спутник Беларус” в Telegram има съобщение, че засега духовникът няма да коментира възникналите проблеми на границата. Известно е само, че се намира в пограничния пункт “Кузница” на територията на Полша срещу белоруския пункт “Брузги”.

По материали от Sputnik.by и Сatholic.by

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: