Меню Затваряне

10 въпроса към епископата и Синода на УПЦ-МП от клира и миряните

Гласът на духовенството на Украинската православна църква Голос духовенства Української Православної Церкви публикува обръщение с текст и видео на духовници от УПЦ-МП към своите архиереи. Свещениците и миряните търсят отговори на 10 поставени въпроса, които засягат сегашния статут на УПЦ след събора през май 2022 г., на който беше обявено, че УПЦ става напълно независима от Руската православна църква и Московския патриарх Кирил, когото митрополит Онуфрий спря да споменава като свой предстоятел.

За два дни около 500 свещеници и повече от 600 миряни от УПЦ-МП са подписали обръщението към Синода на УПЦ-МП. Събрани са повече от 1100 подписа.

В края на текста има видеообръщение на свещениците, а ето и 10-те въпроса към архиереите:

„Ваше Блаженство! Ваши високопреосвещенства! Ние, духовенството и вярващите на Украинската православна църква, сме изключително обезпокоени от последните събития, които се случват около нашата църква поради престъпната война на Русия срещу Украйна и по-специално липсата на ясни и последователни обяснения от Светия Синод на УПЦ. Бихме искали да зададем десет въпроса, отговорите на които ще успокоят духовенството и паството на УПЦ и ще допринесат за промяна в отношението на украинското общество към нея. С този призив изпращаме въпросите си за разглеждане от епископата и Светия Синод на УПЦ, като се надяваме да получим конкретни отговори на тях:

1. Какъв е сегашния статут на Украинската православна църква? Признава ли се за напълно автокефална, автономна или самоуправляваща се част в рамките на някаква поместна православна църква? Молим ви да го разтълкувате официално, тъй като в православното канонично право няма друг статут освен автокефалия, автономия или самоуправляващи се части и структурни подразделения на други поместни църкви.

2. Светият Синод потвърждава ли решението за пълното оттегляне на УПЦ от РПЦ? Ако да, какви официални документи потвърждават това излизане? Моля, направете копията на тези документи публични.

3. Светият Синод на Украинската православна църква изпрати ли до Синода на РПЦ официално изявление или акт за пълно оттегляне от РПЦ? Моля, направете копията на тези документи публични.

4. Предстоятелят и другите йерарси на УПЦ излязоха ли официално от Синода, Архиерейските и Поместните събори, Междусъборното присъствие и други църковно-канонични органи на РПЦ? Ако е така, моля, публикувайте копия от изявленията до Синода на РПЦ относно официалното оттегляне (а не само временно „прекратяване“ на участие) на епископата на УПЦ от всички ръководни органи на РПЦ.

5. Светият Синод на УПЦ смята ли за невалидно решението на Архиерейския събор на РПЦ от 25-26 октомври 1990 г., което определя задължителното благословение на новоизбрания предстоятел на УПЦ от Московския патриарх и задължителното постоянно членство на предстоятеля на УПЦ по длъжност в Светия Синод на РПЦ?

6. Светият Синод на УПЦ смята ли за невалидни тези параграфи от писмото на Московския патриарх Алексий II от 28 октомври 1990 г., където се провъзгласява каноническата зависимост на УПЦ от РПЦ и се определя, че УПЦ е съединена с другите поместни православни църкви именно чрез връзката си с РПЦ и трябва да се ръководи от решенията на Архиерейските събори според Устава на РПЦ? Уставът на патриарх Алексий II поставя УПЦ в скрита зависимост от РПЦ, а новата редакция на „Устав за управлението на УПЦ“ утвърждава такава зависимост, като споменава това в параграф 1 от Устава. Ако Светият Синод на УПЦ счита тези параграфи от устава за невалидни за вас самите, молим ви да публикувате копия на документи, потвърждаващи това.

7. Светият Синод на УПЦ смята ли за недействителен Устава на РПЦ , в частност неговия раздел Х, който определя подчинението на УПЦ на РПЦ и нейните ръководни органи? През 2017 г. йерарсите на УПЦ единодушно гласуваха за този устав като членове на Архиерейския събор на Руската православна църква. Ако Светият Синод на УПЦ счита одобрения от тях Устав на РПЦ за невалиден, тогава ви молим да оповестите документите, които потвърждават това, по-специално официалното решение и писмото до Синода на РПЦ.

8. Светият Синод на УПЦ изпрати ли мирни грамоти до предстоятелите на всички поместни православни църкви за оттеглянето на УПЦ от РПЦ и започна ли преговори с други поместни църкви за признаване на пълната автокефалия на УПЦ и уреждане на нейния каноничен статут? Ако е така, моля, направете публични копията на тези документи.

9. Светият Синод на УПЦ осъжда ли изказванията на Московския патриарх Кирил за подкрепа и оправдаване на войната на Русия срещу Украйна, както и пропагандираната от него фундаменталистка идеология на „Руския свят“, която по всички признаци е еретична и неправославна? Всички ние очакваме не просто формално, мълчаливо или безкрайно „несъгласие“, а именно осъждането на официално църковно ниво в УПЦ на тези изказвания и идеи като неправославни. Ако Светият Синод на УПЦ наистина ги осъди, питаме ще бъдат ли публикувани официални документи в подкрепа на това.

10. Светият Синод на УПЦ осъжда ли незаконното анексиране от Синода на РПЦ на редица епархии и енории на УПЦ в окупираните от Русия украински територии и осъжда ли Светият Синод на УПЦ печалните факти на колаборационизма между отделни епископи и свещеници на УПЦ? Ако е така, моля, публикувайте официалните документи за това. Искрените и недвусмислени отговори на Светия Синод на тези въпроси биха успокоили паството и духовенството на УПЦ и биха помогнали за промяна на отношението към нея от страна на цялото украинско общество.

Ако все още няма официални документи по всички тези въпроси или по някои от тях, молим ви да внесете тези въпроси на следващото заседание на Светия Синод на УПЦ, за да се формира официална позиция по тях или да ни информирате за причината, поради която не са изнесени от Светия Синод за обсъждане на официалния сайт на УПЦ.

Уморихме се от мъглявите и двусмислени изказвания и обяснения на много епископи на УПЦ, които не дават ясни отговори какъв всъщност е статутът на УПЦ и накъде вървим. Автокефалия и пълно оттегляне на УПЦ от РПЦ е това, което нашето паство и украинското общество като цяло очакват от нас.

Половинчатите решения не решават проблема, а само още повече вкарват църквата ни в задънена улица. За съжаление разпоредбите на „Устава за управлението на УПЦ“ не дават отговор на поставените въпроси относно църковно-каноническата връзка и зависимост на УПЦ от РПЦ, съществувала през предходните 30 години. А липсата на ясни и последователни отговори на тези и други въпроси в контекста на войната на Русия срещу Украйна, поражда още по-голямо недоверие към ръководството на УПЦ.

Надяваме се, че членовете на Светия Синод на УПЦ, ако наистина се стремят да представляват Църквата на украинския народ, а не на РПЦ в Украйна, пастирски ще се отнесат към тези въпроси и ще дадат на тях изчерпателни и недвусмислени официални отговори“.

————

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: