Меню Затваряне

Годината си отиде, благодарим Ти, Господи!

Ако за един ден, прекаран благополучно от нас, ние вечерта трябва да благодарим на Господа, тогава как да не Му благодарим за цялата изминала година? Дали благополучно или не е преминала тя, за нас е достатъчно и това, че тя е изминала. Трябва да благодарим на Бога, че сме останали живи, когато другите са умрели, или изпаднали в такава беда, че и с останалите години на целия си живот, едва ли ще поправят своите дела.

Впрочем, бъдещето е в Божиите ръце: някой изминалата година е прекарал благополучно и може да го очаква беда в настъпващата; а друг е видял скръб в изминалата година и Господ ще го зарадва в настоящата. Един я е преживял в бедност и сега не може да му се помогне; друг е получил такава болест, от която и в настъпващата година не се надява да се излекува; обаче и единият, и другият, трябва да благодарят на Бога, защото и бедността, и болестта избавят човека от множество грехове.

А колко благодат и милост придобиват от Бога: и този, който понася бремето на бедността, и този, който дълго лежи на болнично легло! Ще попитате: какво е по-ценно? Да живееш благополучно – добре и в богатство, и при все това да бъдеш враг Божи; или да бедстваш в живота, но да бъдеш приятел и брат Божи? Помислете: богатите ли Господ нарича Свои братя, или бедните и нищите? Щастливите в този живот или нещастните? Не виждаме ли, че при богатството си човек често изгубва и вярата и любовта си към Бога – не уважава църковните постановления, не почита нито празниците, нито постите. А за нещастните има само една утеха: Бог и Неговите заповеди: блажени бедните духом… блажени плачещите (Мат. 5:3–4), и напротив: Горко вам, преситените сега! … Горко вам, които се смеете сега! (Лук. 6:25), казва Господ. Богатството, разкошът и смехът ще преминат, а Божията любов, придобита със скърбите на живота, няма да остави човека нито в този, нито в бъдещия живот.

И така, християни, не се хвалете с това, че някой е прекарал благополучно изминалата година, защото преди смъртта никого не трябва да се облажава. Да видим още каква участ очаква занапред този, който сега се гордее със своето здраве, с успехи в търговията, с благополучие в семейството! Дай, Боже, да бедстваме, само това бедствие би ни послужило за душевна полза. Изминала е година, изминали са и много други години, ще преминат и настъпващите години; единствено вечността никога няма да премине, тя няма край. Както вълните на реката една след друга препускат в морето, така и всички години на нашия живот ще си отидат във вечността – единствено греховете няма да отминат. По-добре да започнем да молим Всеблагия Бог за нашия живот – дълъг или кратък – да бъде добродетелен и безгрешен, за да не загубим чрез него Божията любов.

Годината си отиде, благодарим Ти, Господи! Амин.

———–

Превод: Виктор Дора

Източник: „Прости и кратки поучения на прот. Василий Бандаков“, том 1, Москва, 1900 г.

Posted in Църковни слова

Вижте още: