Меню Затваряне

Готова ли е УПЦ публично да заяви, че е скъсала с Московска патриаршия?

Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта (ДЕСС) обясни на Украинската православна църква как може да докаже своята независимост от Руската православна църква. Но все още не е получила отговор.

В сайта си службата ДЕСС публикува съобщение, че получава многобройни искания от духовенството и представители на монашеските общности за срещата, която се проведе между ръководството на ДЕСС и членове на епископата на УПЦ-МП.

Представители на духовенството и монашеските общности твърдят, че духовенството не ги информира за съдържанието на тази среща, което дава повод за множество спекулации по тази тема.

В тази връзка ДЕСС информира, че такава среща наистина се е състояла. По време на нея членовете на епископата на УПЦ, които според тях са действали с благословението на предстоятеля на УПЦ митр. Онуфрий, са изразили желание да получат писмени препоръки какви действия от страна на УПЦ могат да свидетелстват за излизането ѝ от РПЦ. Такива препоръки са били формулирани и изпратени още на следващия ден след срещата.

Членовете на епископата на УПЦ са обещали да разгледат тези пояснения в рамките на две седмици. Тъй като отговорът на писмото на ДЕСС не е бил получен нито в двуседмичен, нито в триседмичен срок, както и предвид значителния интерес към този въпрос в религиозната среда, ДЕСС смята за възможно да оповести публично писмото, изпратено до представителите на УПЦ.

Още на 31 май президентът на Украинската асоциация за религиозната свобода Виктор Еленски се е срещнал с представители на УПЦ: Нижински и Прилуцки митрополит Климент (Вечеря) – ръководещ Информационния отдел на УПЦ, и Белгородски архиепископ Силвестър (Стойчев) – ректор на Киевска духовна академия. Срещата е била закрита, при основна тема: с какви критерии украинската държава може да бъде убедена, че УПЦ не е подчинена на Москва и може да се смята за независима украинска църква.

След срещата кабинетът на Еленски подготвя кратко писмо, в което формулира следните условия:

1⃣ Публикуване на официален документ за оттегляне на УПЦ в пълен състав от всички организации, институции и общности на РПЦ.

2⃣ Публикуване на писма от всички епископи и клирици на УПЦ, които са включени в комисиите и органите на РПЦ, за напускане на тези структури, изпратени до техните ръководители в Москва.

3⃣ Официално уведомяване на поместните православни църкви за оттеглянето на УПЦ от състава на РПЦ.

4⃣ Да се ​​наложат църковни наказания или да се изключат от клира на УПЦ всички колаборанти – участници в анексирането на територии, както и тези, които „освещават оръжията, с които се убиват украинци“.

5⃣ Формулиране и публикуване на официална позиция относно военното „учение на патриарх Кирил за опрощаване на греховете на нашествениците, които ще умрат в Украйна, благославящо ги за войната срещу Украйна, както и действията на московските църковни власти по анексиране на епархиите на УПЦ“.

И така, критериите са формулирани. Въпреки привидната им мекота обаче, те изглеждат невъзможни за изпълнение. Няма определение дали всички духовници в окупираните територии са колаборационисти, няма инструменти за разследване на колаборационизма. Страшно е да се уведомят поместните църкви, защото реакцията им е неизвестна – митр. Онуфрий и църквата му може да бъдат обявени за разколници, и т. нат.

Поради това, ръководството на УПЦ не отговори на ДЕСС в определения срок, което като че ли доказва нейната зависимост от Москва.

Митр. Климент (Вечеря) публикува раздразнителен пост във фейсбук, в който казва, че срещата като цяло е била посветена на съдбата на Киево-Печерската лавра, а полученото писмо е лично мнение на Еленски. С такава договороспособност и разбиране за ситуацията проблемите може само да се влошат и да се докаже, че УПЦ все още е силно заинтересована от връщането на влиянието на Москва, тъй като не смята украинската държава за своя. Публикуваме оригиналното писмо, изпратено на 1 юни 2023 г. от ДЕСС до архиереите от УПЦ.

————–

Източници: dess.gov.ua

https://t.me/orthozombies

Posted in Църква и политика

Вижте още: