Меню Затваряне

Градският съвет на Бориспол забрани дейността на УПЦ-МП

На 13 юни депутатите от Градския съвет на Бориспол (Киевска област) на своя извънредна сесия са взели решение за забрана на УПЦ-МП, съобщава Info Navigator.

Те са гласували „за прекратяване на дейността на УПЦ (Московска патриаршия) на територията на Борисполското градско териториално общество за времето на руската агресия“.

Градският съвет обясни това решение с множество случаи на колаборационизъм от страна на свещениците на Московската патриаршия.

Решено е също така да се установи охрана на религиозните сгради, да се забранят събрания, митинги и други обществени прояви. Градският съвет се обърна към началника на районната военна администрация Бориспол да издаде подходяща заповед.

От началото на пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна дейността на проруските организации постепенно беше спряна в цяла Украйна. По-специално фракцията „Опозиционна платформа за живот“ спря дейността си във Върховната Рада. Също така УПЦ-МП беше забранена в редица градове и села на Украйна, включително Конотоп, Дрогобич, Городок и др.

Припомняме, че в края на март украинският депутат Инна Совсун регистрира във Върховната Рада Законопроект за забрана на Московската патриаршия на територията на Украйна. По-рано, през февруари, дни преди да започне войната в Украйна, Службата за безопасност на Украйна (СБУ) съобщи, че са били планирани терористични атаки от руска страна в храмове на Московската патриаршия на територията на Украйна (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: