Меню Затваряне

Новият храм „Св. Петка“ в Сливен е общ дом за всички християни

Ани Вълева

В гр. Сливен на 14 октомври – денят на св. Петка Търновска, беше осветен нов храм.

На 13 октомври вечерта беше отслужена вечерня от Агатополския епископ Йеротей, викариен на Сливенския митрополит Йоаникий, който пострига иподякон на новия храм.

Средствата за изграждането на храма са набирани от граждани на Сливен и до момента са над 700 000 лева. Мотивацията на дарителите е, че отдавна в Сливен не е издигана нова църква, а „Св. Петка“ ще бъде енорийски храм на християните от най-новите източни квартали на града и, безспорно, за тях той ще бъде безценна придобивка.

Иконограф е Живка Вълкова-Иванова – нейна е и храмовата икона на света Петка. Тя работи съвместно с Ателие „Праксис“ – Катя Стоядинова и Гергана Илиева, които също имат свое участие в иконографския проект на храм „Света Петка“. Иконографите са възпитаници на Катедра „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През пролетта на следващата година изписването ще продължи.

Повече снимки на стенописите на храма можете да видите на личната страница на Живка Вълкова-Иванова в албума Храм „Св. Петка“, град Сливен.

Преди повече от две години Епархийския съвет на Сливенска епархия избира за предстоятел на новостроената църква прот. Йоан Петров, който служи в храм „Св. цар Борис-Михаил“. Той поема „Св. Петка“ в груб строеж и на него е поверено довършването на ремонтните дейности. За трудовете си отец Йоан получи офикия „иконом“ с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Активни помощници на отец Йоан през тези години са били не само дарителите, но и голяма част от енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил“ – църковните настоятели, богословите и катехизаторите при храма, дори децата, участвали със своя труд в различни кампании, свързани с изграждането и освещаването му.

Затова и в своето слово след св. Литургия Аготополският епископ Йеротей се обърна към дарителите и християните, активно съдействали и помагали за довършването на храма и каза, че делото на издигането на един храм е равносилно на изграждането на общ дом на всички християни:

„Защото делото ви е прекрасно! Убеден съм, че то ще пребъде! Защото е важно да се строят църкви. Те са нашият общ дом, те са мястото ни за среща с Бога, те са средоточието на минало и на бъдеще, на вяра и надежда. И разбира се – знак, че вашият град – подобно на водна лилия, ще става все по-истински, все по-красив и все по-мистичен.“

Posted in Мисия

Вижте още: