Меню Затваряне

Ексетър отбеляза със съвместна молитва 1035 г. от покръстването на Киевска Рус (Украйна)

В гр. Ексетър (Великобритания) 1035-годишнината от покръстването на Киевска Рус (Украйна) и Денят на украинската държавност бяха отбелязани със съвместна молитва и възпоменание на героите, които през настоящата война са дали живота си за свободата и независимостта на Украйна.

На събитието, организирано от Украинската асоциация „Девон“, присъстваха представители на местните власти в града и духовенството на Константинополската патриаршия. По време на панихидата о. Брандън Галахър изнесе реч за значението на Кръщението на Киевска Рус (Украйна), а о. Траян Горанов прочете молитва на украински език за всички загинали украински защитници и за освобождението на Украйна.

Изказвания направиха представители на украинската общност в Ексетър Олга Петракова, Сергей Шумило, Анастасия Кузнецова и др. След това в старинната англиканска църква „Св. Стефан“ (XI в.) свещениците от Вселенската патриаршия отслужиха молебен на украински език в чест на 1035-годишнината от Кръщението на Киевска Рус (Украйна).

„Културата и духовното ни наследство имат повече от хиляда години история, която сега се опитват да ни отнемат и да ни убиват. Това е война не само за територии, а преди всичко за нашето повече от хилядолетно наследство, история, идентичност, която няма да дадем на никого. Важно е да свидетелстваме за това пред света…“, отбеляза доц. Сергий Шумило.

Изказани бяха и благодарности на организаторите: Асоциацията на украинците от Девън и по-специално на Олга Петракова, Анастасия Кузнецова, Лидия Лозова и всички други, които са участвали в това събитие, местните власти на Екстър и духовенството на Вселенската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: