Меню Затваряне

Грузинската патриаршия заяви, че иконата на св. Матрона със Сталин трябва да се коригира

Снимка: Ройтерс

Грузинските власти разследват инцидент, свързан с вандализъм на икона, изобразяваща Йосиф Сталин, в катедралата „Света Троица“ в Тбилиси, съобщава Othodox Times. Неизвестен извършител е напръскал със синя боя иконата, изложена от няколко месеца в храма, изобразяваща родения в Грузия Сталин заедно със св. Матрона Московска, особено почитана сред православните в Русия. Спорната експозиция, изобразяваща съветския лидер заедно с православен светец, разпали отново противоречивите настроения сред грузинците по отношение на историческото наследство на Сталин.

Вътрешният министър на Грузия разпореди да започне разследване на инцидента, което наложи засилени мерки за сигурност около катедралата. Повредената икона е почистена, а полицейски служители патрулират пред катедралата, за да осигурят нейното опазване. Инцидентът обаче привлече вниманието върху дебата за наследството на Йосиф Сталин в бившия съветски блок и мястото на диктатора в историята.

Грузинската патриаршия иска смяна на иконата и излезе с изявление, в което се основава на правилата на иконографията:

Като цяло, в зависимост от каноничните правила на иконографията, не само светецът, но и реални истории, свързани с живота на светеца, могат да бъдат изобразени върху иконата, включително владетели и обикновени хора, еретици и гонители на християнска вяра, дори мъчители на самия светец. Това обаче изобщо не означава, че иконата прославя тези личности или им придава някакво достойнство, а такива подробности са отражение на несъмнените факти, свързани със светеца.

Поради недостатъчно доказателства за срещата на Сталин със св. Матрона – тя не е включена в каноничния текст на нейното житие и не е призната от Руската църква, която я канонизира и проведе специално проучване по този въпрос – необходимо е да се промени споменатият епизод и да се вземе предвид други подробности, свързани с каноничността на иконографията.

Молим дарителите сами да направят съответните промени в иконата или ние ще го направим.

„Необходимо е да се промени изображението на света Матрона със Сталин и да се вземат предвид други подробности, свързани с каноничността на иконографията. Призовават се дарителите на иконата сами да направят съответните промени в изображението; в противен случай ще го направим сами“ – се казва в изявлението.

Иконата е дарена от националистическата партия на Грузия „Алианс на патриотите“, която изразява проруски възгледи. Бившият член на грузинския парламент Георгий Канделаки е първият, който привлича вниманието към представянето на иконата в катедралата, като го осъди като политически мотивиран ход за укрепване на репутацията на Сталин. „Възмутен съм, защото идеята зад тази икона е да възхвали Сталин и да го представи в положителна светлина. Той извърши най-големите масови убийства в историята, създател е на съветския тоталитарен режим“, каза Канделаки пред Ройтерс. Бившият депутат изследва съветското минало и според него една част от грузинците вярват, че Сталин е бил таен хриситянин, опитващ се да запази древната култура, дори когато системно е преследвал религията.

Сталин, чието истинско име е Йосиф Джугашвили, е роден през 1878 г. в град Гори, Грузия, където има музей, посветен на живота и работата му, който непрекъснато привлича туристи, въпреки че статуята на диктатора на градския площад беше премахната през 2010 г.

След като консолидира властта си след смъртта на болшевишкия лидер Владимир Илич Ленин през 1924 г., Сталин управлява Съветския съюз с желязна ръка до смъртта си през 1953 г. Докато поддръжниците на Сталин – както в Русия, така и в Грузия – го възхваляват като човека, победил нацизма през Втората световна война, неговите критици виждат в него кръвожаден диктатор, който изпраща милиони в трудовите лагери ГУЛАГ и ръководи Големия терор от 1936-38 г., по време на който , според историците до 1,2 милиона души са загубили живота си.

Проучване от 2021 г., проведено от Кавказкия изследователски и информационен център, показа, че мнозинството грузинци смятат, че Сталин е тиранин, отговорен за милиони смъртни случаи, а също и тоталитарен лидер, донесъл просперитет на Съветския съюз.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: