Меню Затваряне

Грузинската църква е все по-близо до признаването на ПЦУ

Признаването на автокефалната църква на Украйна от Грузинската патриаршия е по-близо от всякога. Причината е не друга, а руската инвазия в Украйна.

Грузинският патриарх Илия беше първият предстоятел на Православната църква, който призова за прекратяване на военните действия в Украйна и предупреди, че ако те не спрат, ще се превърнат в световна трагедия.

Последваха няколко епископи и митрополити на Грузинската църква, които осъдиха нахлуването на руската армия на украинска територия, а еп. Сава припомни, че 20% от страната ни е окупирана от Русия (тук) .

Според добре информирани източници на Orthodox Times въпросът може да бъде повдигнат от патриарх Илия на следващото заседание на Св. Синод на Грузинската църква, когато то ще се проведе (най-вероятно през май).

Същите източници твърдят, че се очаква предложението да бъде прието с преобладаващо мнозинство от синодалните архиереи, тъй като повечето от тях дори са подкрепили признаването на Православната църква на Украйна с предстоятел митрополит Епифаний, сред които 13 постоянни членове на Синода с право на глас.

Според същите източници на Orthodox Times, след последните изявления на митрополитите и епископите на Грузинската църква, Московската патриаршия загрижено се е опитала да се свърже с Тбилиси и да предупреди да бъдат стопирани ходовете за признаване на украинската автокефалия.

Освен това, според публикация на Wenews.ge, 13 Йерарси от Грузинската църква досега са се изказали в подкрепа на признаването на ПЦУ, след предоставянето на томоса за автокефалия в началото на 2019 г.

Това са митрополит Анания (Джафаридзе), митрополит Бахтанг (Ачлведжиани), митрополит Зосим (Шиошвили), митрополит Йоби (Акиашвили), митрополит Йосиф (Киквадзе), митрополит Григол (Бербичашвили), митрополит Булубий Антон (Булухия), митрополит Антон (Булухия), архиепископ Зенон (Иараджули), архиепископ Яков (Якобашвили), епископ Мелхиседек (Хачие), епископ Досите (Богверадзе), епископ Георгиос (Цамтенджиани), митрополит Саба (Инцкирвели).

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: