Меню Затваряне

Грузински богослови твърдят, че се подготвя отстраняване на патриарх Илия II

Според официално изявление на Грузинската патриаршия, публикувано на 8 февруари, на 11 февруари е насрочено заседание на Св. Синод. Управляващите епископи на Църквата ще се съберат под председателството на Католикос-Патриарха на цяла Грузия Илия II за първи път от година и половина. Патриаршията не уточнява какви теми ще обсъжда Синодът, но група богослови вече са направили спешно изявление относно обявената среща. Асоциацията на религиозните експерти на Грузия твърди, че в дневния ред ще бъде включен въпросът за освобождаването на патриарх Илия II и назначаването на негово място на митрополит Шио (Муджири), местоблюстителя на патриаршеския престол, за нов глава на Грузинската православна църква. Това съобщава Georgia Online.

Богословите се позовават на поверителни източници и твърдят, че насроченото заседание на Синода е резултат от конспирация на „група грузински епископи-русофили“, инструктирани от ръководството на Руската православна църква. Ръководителят на службата за връзки с обществеността на Патриаршията протойерей Андрия Джагмаидзе нарече скандалните изявления „фантазии“ на профила си в социалната мрежа.

По традиция Синодът, който се състои от 46 души, се събира два пъти годишно – след Възкресение Христово и по време на Рождественския пост, като последната среща се е състояла на 31 октомври 2019 г. – малко след скандала, предизвикан от изявлението на един от най-влиятелните духовници на Грузинската патриаршия, архиепископ Яков (Якобашвили), който обвини министър-председателя на Грузия, както и други високопоставени служители, че се опитват да свалят патриарх Илия II, както и високопоставени духовници, че планират покушение срещу патриарха.

Това сензационното изявление на Якобашвили обаче остана на заден план, когато стана известно за резултатите от срещата на 31 октомври. Тогава митрополит Петре (Цаава), който беше лишен от първосвещенически сан, освободен от администрирането на епархията и от членството си в Синода, заяви пред журналисти, че е бил свидетел на “греха на педерастията и содомията” (по неговите думи) сред църковното ръководство на Грузинската православна църква.

Тази новина за брожението в синодалните и богословски среди относно евентуално отстраняване на патриарх Илия II идва скоро след последния сблъсък между руски и грузински духовници по повод Рождественската литургия, отслужена на 7 януари в катедралата в Цхинвали от клирика на Владикавказката епархия към Руската православна църква свещ. Сергий Кокоев. Последва протестно писмо до митрополит Иларион (Алфеев), написано от митрополит Герасим, който предупреждаваше в него, че подобни незаконни действия вредят на отношенията между двете църкви и предложи ръководството на РПЦ-МП „да вземе строги мерки срещу духовенството, извършило този незаконен акт“, за да не се повтаря повече подобно събитие (тук). Още тогава този сблъсък бе изтълкуван като преднамерен и свързан с желание на определени среди в Грузинската православна църква за бъдеща промяна на външната политика на Грузинската патриаршия спрямо Московската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: