Меню Затваряне

Група християни предприемат правни действия срещу превръщането на “Св. София” в джамия

Група православни християни в Турция, която принадлежи към гръцкото малцинство в Истанбул (Константинопол), предприема правни действия срещу превръщането на “Св. София” в джамия, обжалвайки пред Държавния съвет срещу отмяната на режима, който е в сила от миналата година Юли на паметника.

В жалбата се твърди, че превръщането на “Св. София” в джамия нарушава Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на световното културно и природно наследство, която изисква от държавите: „да осигурят идентификацията, защитата, съхраняването, представянето и предаването на културното и природно наследство на бъдещите поколения ”.

“Св. София” е превърната в джамия след завладяването на Константинопол през 1453 г. Някои от християнските мозайки и икони са покрити с гипс, за да могат мюсюлманите да практикуват своето поклонение. „Ислямът не позволява присъствието на образи в молитвата.“ Сега завесите и сгъваемите тъкани се използват за покриване на християнските символи по време на мюсюлмански молитви “, съобщават турските медии.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: