Меню Затваряне

Гръцката архиепископия в Америка отложи хиротонията на архим. Александър (Беля)

В отговор на многократния протест на водещите йерарси на Асамблеията на каноничните православни епископи на САЩ, Гръцката православна архиепископия в Америка обяви отлагането на ръкоположението в епископски сан на архим. Александър (Беля). Архиепископ Елпидофор е получил заповед от патриарх Вартоломей хиротонията да не се извършва (тук).

В духа на голямата отговорност за запазването на православното християнско единство в Съединените американски щати, епископската хиротония на избрания за Никополски епископ Александър Беля се отлага до постигане на консенсус. Негово Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор на Америка се ангажира да се включи в открит диалог на братска любов и разбирателство с другите предстоятели на юрисдикциите на Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ, като в същото време изразява своя приоритет за конструктивното партньорство и сътрудничество. Асамблеята на епископите е уникално място, където всички православни християнски юрисдикции участват в изграждането на Христовото тяло в Америка чрез диалог, съвместно разработване на програми и съслужение. Както св. ап. Павел провъзгласява: „Едно тяло сте и един дух, както сте и призвани към една надежда на вашето звание; един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас“ (Ефес. 4:4-6)“ – съобщава Гръцката православна архиепископия в Америка (тук).

Случаят има своя предистория. През юни Архиепископията обяви, че Светият Синод на Константинополската патриаршия е избрал Беля за епископ, който ще бъде викарен на архиеп. Елхидофор и ще отговаря за ръководения от него Славянски викариат, който той обяви, че създава на 9 март 2020 г.

Нареченият за епископ Александър Беля

Решението за хиротонията предизвика силен протест от страна на водещите йерарси на Православната църква в Америка и на Антиохийската, Румънската, Сръбската и Българската църкви в Америка, всички от които признават лишаването от сан на Беля от РПЦЗ – юрисдикцията, към която той е принадлежал, преди да се присъедини към Архиепископията. Архиеп. Елпидофор е отговорил, до голяма степен заобикаляйки сериозните въпроси, повдигнати от йерарсите на Асамблеята, и те се обърнали отново към архиепископа по-рано тази седмица, повтаряйки позицията си, че ще напуснат Асамблеята на епископите, ако Беля стане неин член, пише Orthochristian.

Относно лишаването от сан, Orthodox Times съобщава повече подробности:

„Няколко дни след наречението на архим. Александър Беля, предстоятелите на Асамблеята на каноничните православни епископи на Америка изпратиха протестно писмо до архиепископ Елпидофор. Писмото обаче не е подписано от Руската задгранична православна църква (РПЦЗ), към която доскоро принадлежеше Беля. Причината е, че РПЦЗ напусна Асамблеята, тъй като напълно се отъждестви с Московската патриаршия както по въпроса за автокефалната църква в Украйна, така и по отношение на руската инвазия срещу страната. Американската архиепископия твърди, че от известно време е започнала всички процедури в съответствие с църковния ред, за да се присъедини Александър Беля към нейните редици“.

Според информацията на сайта, архим. Александър (Беля) е освободен от РПЦЗ с официален документ, но РПЦЗ е решила в сътрудничество с Московската патриаршия да пристъпи към лишаването му от сан. Архимандритът е преминал към Архиепископията през октомври 2019 г. (отпустителното писмо е от октомври, 2017 г., бел. ред.), но РПЦЗ е решила да го лиши от сан чак през февруари 2020 г.

Още по случая от друг източник с повече подробности вижте на Orthodox Christian Voice of New York.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: