Меню Затваряне

Гръцката прокуратура разследва монаси от Света гора за агитация срещу ваксинацията (обновено)

Прокуратурата в Гърция е започнала разследване срещу монаси от Света гора, които според официалната информация агитират срещу ваксинирането и проповядват, че “коронавирусът е обикновен грип и ваксинирането е грях”. Това съобщава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

„Атонските манастири се превърнаха в крепост срещу имунизацията“, съобщава йеромонах Йосиф, въпреки вече 20-те смъртни случаи на духовници от вируса. Разследването на прокуратурата е започнало заради данни, че съществува „духовна общност“, която с действията си застрашава общественото здраве.

В северната част на страната, където традиционно има големи български общности, ваксинираните са много по-малко, което води до висок ръст на заразени и хоспитализирани, отчитат властите.

Това разследване се случва на фона на увеличаването на броя заразените и броя на желаещите да се ваксинират. В същото време гръцките власти отчитат спад на новозаразените – под 20 000 души, но остава висока смъртността – около 100 души на ден. Все още остава висока смъртността на хоспитализирани пациенти, като по данни на здравното министерство на Гърция, 90% от тях са неваксинирани.

Обновена информация:

Doxologia infonews съобщава повече подробности по темата, като публикува информация, че Районната прокуратура в Солун се е самосезирала заради изказванията на светогорския монах Йосиф (тук) относно неговите събратя, които призовават вярващите да не се ваксинират и с това са отговорни за смъртта на много от тях.

“Тези монаси, които излизат публично да проповядват и да изповядват антиваксърство, са причинили смъртта на много хора. Положението в Света гора е трагично. Немалко монаси изкараха вируса, боледуваха тежко, но не искат да повярват в неговото съществуване“, заявява категорично в интервю за «Βήμα Ορθοδοξίας» йеромонах Йосиф, допълвайки, че същите “съветват хората да не си поставят ваксина и че коронавирусът е един обикновен грип”.

Въз основа на тези изявления, началникът на Районната прокуратура в Солун е поискал да се образува досъдебно производство и идентифициране на обвиняваните в антиваксърство монаси, да се установи дали са извършени от тях такива деяния, които са довели до смъртта на много хора, както и дали участват в разпространението на неверни (фалшиви) новини относно пандемията и COVID-19.

В рамките на това производство по разследване обвиняващият ги йеромонах ще бъде извикан да посочи конкретни имена и случки, за да могат да се повдигнат обвинения срещу тях и да бъдат съдени.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: