Меню Затваряне

Гръцката църква: „Лъжа е, че са назначени хиляди нови свещеници“

Пресцентърът на Светия Синод на Гръцката църква дава отговор на това, което се чува и пише в публикации за предполагаемото наемане на хиляди духовници, съобщава 0rthodoxia Νews Agency.

Синодът на Гръцката църква смята, че медиите насаждат пропаганден модел, който изкривява реалността и при всеки проблем или недостиг на персонал в здравеопазването, образованието, борбата с горските пожари, се насажда лъжата, че са назначавани хиляди нови свещеници, за да се всяка напрежение и омраза към духовенството.

„През август 2021 г. в интернет започна разпространението на невярното твърдение за 4000 нови назначения на свещеници. Реалността е, че от 2011 г. до 2021 г. броят на платените клирици на Гръцката църква не само не се е увеличил, но и намаля от 9 018 на 8 311, като има много енории без свещеник в районите на провинцията, както и нещатни клирици (митрополиите са принудени да ръкополагат нови клирици, но на издръжка на митрополията и енориите, а не според закона за държавната издръжка, бел. ред.) Неточностите бяха продължени от „лидерите на общественото мнение“ с цел предизвикване на колективна омраза срещу православното духовенство“, се посочва в изявлението.1„Ограниченията за нови държавни служители бяха въведени преди десет години заради икономическата криза в страната. Правилото „1:5“ (т. е. петима клирици се пенсионират, един се назначава) беше въведено през 2011 г. и трябваше да действа до 2016 г. То определя назначенията на държавните служители в Гърция, включително и на клириците. Според него новите назназначения в държавния сектор трябва да бъдат едно на пет пенсионирани свещенослужители. Това доведе до сериозен недостиг на свещеници в Гръцката църква, в Критската църква и в епархиите на архипелага Додеканези (Крит и Додеканезите са под константинополска юрисдикция, но се издържат от държавния бюджет на Гърция – бел. ред.)“, пише през 2021 г. Двери бг.

Гръцкият Синод пояснява, че разпространяваното твърдение, че с последния законопроект за висшите учебни заведения са били назначени още 2500 свещеници, е прикрита реч на омразата срещу служителите на Църквата, изкривяване на реалността и подвеждащ аргумент, който е опроверган от предложението за споразумение между държавата и Гръцката църква от предишното правителство през 2019 г. В това проектоспоразумение е предложено да се узаконят длъжностите само на свещениците, които вече са били на служение по това време и са повече от днес, т.е. договорите им да станат постоянни. В същото време е нямало предложение за нови назначавания в допълнение към съществуващия дотогава брой на духовниците.

„Най-малкото, което се изисква, е да останем единни“, пише Синодът на Гръката църква, като напомня, че предложението на предишното правителство (на „Сириза“) съвпада с приетия Закон за висшите училища в Гърция. Синодът призовава в трудните и критични времена, през които преминава целия свят и гръцката държава, както и след трагичните последици от изменението на климата, предизвикали пожарите и болката на пострадалите от изгубеното им имущество и храна, гръцкият народ трябва да бъде обединен и да помага на тези, които са подложени на изпитание. Църквата на Гърция – свещеният клир и верния народ застават зад хората, които страдат, заключава Синодът в изявлението си.

  • 1
    „Ограниченията за нови държавни служители бяха въведени преди десет години заради икономическата криза в страната. Правилото „1:5“ (т. е. петима клирици се пенсионират, един се назначава) беше въведено през 2011 г. и трябваше да действа до 2016 г. То определя назначенията на държавните служители в Гърция, включително и на клириците. Според него новите назназначения в държавния сектор трябва да бъдат едно на пет пенсионирани свещенослужители. Това доведе до сериозен недостиг на свещеници в Гръцката църква, в Критската църква и в епархиите на архипелага Додеканези (Крит и Додеканезите са под константинополска юрисдикция, но се издържат от държавния бюджет на Гърция – бел. ред.)“, пише през 2021 г. Двери бг.
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: