Меню Затваряне

Гръцкият Синод е недоволен от митрополита на Морфу заради изявленията му за пандемията

Св. Синод на Гръцката църква е изпратил до Св. Синод на Кипърската църква писмо, с което препоръчва да се отправят забележки към митрополита на Морфу задари публичните му изявления във връзка с пандемията COVID-19 и ваксините.

Изявленията на кипърския архиерей, който понякога критикува решенията на Св. Синод на Гръцката църква и това, което той смята за неправилно по отношение на пандемията COVID-19, скандализират и съблазняват гръцкото паство, пишат гръцките архиереи в писмо до Кипърския архиепископ Хризостом, което е прочетено на заседанието на кипърския Св. Синод миналата седмица, съобщава Orthodoxia.info .

Митрополит Неофит е отговорил, че от уважение към архиепископа и Синода, а и защото не иска да създава проблеми, засега ще се въздържа от изявления относно пандемията или ваксините.

Миналият август Негово Високопреосвещенство призова родителите да не се поддават на страховете от COVID-19, а по-късно публично заклейми ваксината срещу COVID-19 и беше единственият йерарх на Кипърския Синод, който не подкрепи изявление, насърчаващо верните да бъдат ваксинирани.

В писмото на гръцкия синод се споменава също, че митрополит Неофит е бил сред йерарсите, които са разкритикували решението на Синода да бъде празнувана Пасха няколко часа по-рано заради наложения вечерен час.

Решението се оказа противоречиво и в Гърция, където няколко свещеници отказаха да се подчинят на синодалното решение и сега са изправени пред правни последици заради празнуването на Пасха в полунощ. Гръцкият синод започна също и разследване срещу двама свои йерарси, които критикуваха решението.

По материали от Orthochristian.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: