Меню Затваряне

Гръцката църква подаде жалба срещу правителството заради строгите мерки

В навечерието на празника Богоявление в Държавния съвет (Висш административен съд) на Гърция са били подадени две заявления за анулиране на мерките, ограничаващи участието на вярващите в богоявленското богослужение. Заявителите са против съвместното министерско решение от 2 януари 2021 година за необичайно строгите противоепидемични мерки, съобщава сайтът “Руска Атина”.

В подадените заявления се твърди, че “забраната нарушава конституционалните принципи на пропорционалността, доброто управление и законното доверие на гражданите към администраторите”, като в същото време тя е била издадена с превишаване на законодателните пълномощия.

Жалбоподателите  твърдят, че оспореното решение на министерството е напълно неподходящо и явно несъразмерно с обществения интерес за опазване на общественото здраве, особено когато държавата е решила да не защитава общественото богослужение, заради което са засегнати и останалите права като почивка, срещи и забавления в домовете на роднини и приятели.

“Вместо това държавата реши след 2 януари 2021 година напълно да забрани общественото богослужение, което за много граждани е лична жизнена потребност, а тази необходимост не подлежи на цензура или девалвация от страна на държавата” – се цитира в заявлението.

И двете подадени заявления ще бъдат обсъдени на пленарно заседание на Синода на Гръцката православна църква.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: