Меню Затваряне

Свещ. Синод на Гърция с обръщение към правителството да отвори храмовете за Рождество Христово (обновено)

Постоянният Свещ. Синод на Гърция изрази молбата си към правителството и министър-председателя да бъдат отворени храмовете за богомолци през десетте дни до Рождество Христово.

Обръщението е направено от митрополита на Неа Йония и Филаделфия Гавриил, член на Постоянния Свещ. Синод на Гърция в специално онлайн излъчване във facebook, в което активно са участвали десетки хиляди вярващи, предимно млади хора. Митрополит Гавриил подчертава, че Синодът е помолил министър-председателя и правителството да позволят храмовете да останат отворени при стриктно спазване на всички мерки, заповеди и инструкции на компетентните здравни органи на държавата заради развитието на пандемията и епидемиологичните данни през този и следващия месец.

Митрополитът отбелязва, че Църквата не се бори с науката, нито някога я е смятала за противник на вярата. По отношение на многобройните гласове и мнения той посочва, че трябва да се слуша гласът на официалната Църква, а не всеки самостоятелен глас, който не отразява нейната позиция; препоръчва на вярващите да следват всички указания на компетентните здравни органи, тъй като пространствата на храмовете са нетрайни като човешкото тяло, и трябва да защитим себе си и да се предпазим взаимно.

По отношение на тайнството Св. Причастие, митрополитът посочва, че това „е въпрос на лична вяра на всеки човек“ и че „не е задължително, тъй като никой не е„ принуден “да участва в него“.

„Светото Причастие не предава вируси, а вечен живот. Вирусите лесно се предават и разпространяват при масово събиране, в условия на пренаселеност” – каза той и допълни, че Църквата приема всички наложени ограничения, за да защити общественото здраве и живота на хората, тъй като без тях няма Църква. Свещ. Синод на Гърция няма да противоречи на държавата, тъй като “по всички критични въпроси, които засягат нацията ни, Църквата си сътрудничи с държавата“.

Митрополитът казва, че поради страха от зараза и затварянето в условията на пандемия е застрашено психическото състояние на хората, заради това Свещ. Синод се обръща към премиера и правителството да позволят храмовете да бъдат отворени през периода до Рождество Христово, тъй като „връзката с Бога помага за духовното и психическо укрепване на хората“.

Засягайки въпроса за ваксината, митрополит Гавриил я начира „Божи дар” и подчертава, че добре известните и опасни конспирации не трябва да не се намесват при откриването и прилагането на ваксината: „Нека бъдем търпеливи и да имаме увереност в хармоничните взаимоотношения между Църквата и науката. Ако има някаква лъжа, тя ще се види и няма да остане скрита. В крайна сметка на лъжата краката са къси” – казва той.

В специалното предаване, гледано от около 70 000 души във Facebook, митрополит Гавриил заключи: „Никой вярващ като личност не е над Църквата. Нашето послушание към Църквата е необходим елемент за нашето спасение”, въпреки това, „хората не трябва да чувстват, че се води борба с нашите догмати”. 

„Нашата вяра не е застрашена; просто трябва да преодолеем пандемията с помощта на Бога и учените, които се борят срещу нея денем и нощем”.

Премиерът Кириакос Мицотакис е провел на 14 ноември сутринта среща с Атинския архиепископ Йероним в неговия дом и го е информирал за хода на пандемията и мерките, предприети от правителството за справяне с нея (тук). Разговорът между двамата е бил за спешната необходимост всички да направим това, което е по силите ни, за да допринесем за изпълняването на мерките и спазването на здравните правила. И двамата са изразили надежда, че това ще доведе до подобряване на епидемиологичните условия и ще позволи на Гърция да празнува Рождество Христово при по-различни условия.

„От нас зависи да се съобразим с мерките и да празнуваме Рождество с отворени църкви“ – е подчерта Кириакос Мицотакис. Архиепископ Йероним добави: „Всички ние носим отговорност да защитим съседите си и общественото здраве с нашето отношение, за да можем да празнуваме Рождество Христово в нашите църкви.“

Източник: Orthodox Thimes

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: