Меню Затваряне

Гръцките служби разследват съмнителни парични преводи от чужбина към светогорски монаси

Гръцките служби (Агенцията за борба с пране на пари) водят разследване за пране на пари и съмнителни парични преводи от чужбина към лични сметки на монаси от Света гора.

Това разследване започна незабелязано през последната година, но придоби нов обрат след началото на войната в Украйна и санкциите, наложени от Евопейския съюз на физически и юридически лица, свързани с Кремъл, който традиционно поддържат тесни връзки с Атон.

Източник, запознат с въпроса, разкрива пред гръцкото издание „Катимерини“, което Orthodox Times цитира, че има най-малко 20 транзакции, които през последните дванадесет месеца са били отчетени като подозрителни и се разследват от агенцията.

Разследването е за движение на големи суми от банки и компании чрез парични преводи в чужбина. Парите не са изпращани по сметките на манастирите, които в близкото минало са били посещавани от високопоставени руски служители, а в лични сметки на светогорски монаси.

Тези транзакции са били съмнителни с това, че сумите са много големи, възлизат на десетки и дори стотици хиляди евро, а един от случаите надхвърля 1 милион евро. Според разследването парите са предназначени за финансиране на мисия в Африка. Повечето от паричните преходи са с произход Русия, и не идват от юридически или физически лица, които от февруари 2022 г. са в санкционния списък заради войната.

Агенцията предполага, че богати руснаци изнасят парите си от Русия с помощта на атонски монаси, за да спасят средствата си в случай на колапс на финансовите институции в тяхната страна или конфискация на средствата им от Кремъл заради войната. По същата причина се твърди, че няколко руснаци са проявили интерес към закупуването на недвижими имоти в Гърция през последните месеци.

„Не се появиха доказателства, които да потвърждават напълно информацията, че транзакциите ще бъдат част от по-широкомащабен опит за проникване на Русия в Атон“, казва компетентен източник. „Такъв опит имаше главно чрез бизнес и дори политически кръгове“. Източникът има предвид последните данни на американските тайни служби за трансфер на 300 милиона долара от Русия към партии и политици в периода от 2014 г. нататък.

Агенцията за борба с пране на пари отчита, че освен фондовете с руски произход, които депозират средства към личните сметки на светогорски монаси, такива са направени и към лица от балкански страни – главно Сърбия, Румъния и България.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: