Меню Затваряне

Гръцкият Синод се противопоставя на противоепидемичните мерки за Богоявление

Гръцката църква обяви решението си да не дава съгласие за новите правителствени мерки за празника Богоявление, съобщава  Orthodox Times, цитирайки свой гръцки източник.

Синодът заявява, че се придържа към първоначално договореното с държавата и възлага на храмовете да останат отворени за участието на вярващите в Божествената Литургия и освещаването на водите за празника Богоявление, както е договорено и отпечатано в Държавен вестник от 15.12.2020 г.

Архиереите молят държавата да спазва изцяло гореспоменатите договорки без да създава допълнителни проблеми, тъй като на Рождественските празници в енориите на Гръцката Църква са спазвани всички предписани противоепидемични мерки.

Светият Синод иска от правителството да зачита всички постигнати споразумения преди празниците и изпраща протестно писмо до гръцкото правителство, като смята диалога за единственото средство за решаване на въпросите, свързани с отношенията между държавата и религиозните общности. Митрополитите призовават както ръководството на Европейския съюз, така и правителството на Гърция да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че за гражданите ще бъдат предоставени достатъчен брой одобрени ваксини, тъй като “правото на здраве принадлежи на всеки”.

На приключилото заседание е имало голямо недоволство заради отношението на правителството към Гръцката Църква по време на пандемията. Особено коментирано е било решението за затваряне на храмовете за вярващите само няколко дни преди празника Богоявление.

Синодът е възнамерявал да попита правителството или “който е взел това решение” по какъв начин Църквата и храмовете са в епидемиологична тежест на страната, за да се наложат такива строги мерки по предстоящите празници, и как извършването на богослужение в храмовете по време на рождественските и новогодишни празници е повлияло на развитието на пандемията, при условие, че броят на християните е бил ограничен и мерките са се спазвали.

Тук можете да видите и писмения вариант на заявлението към правителството.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: