Меню Затваряне

Гръцки свещеник, заплашен с низвержение, е хвърлил разяждаща течност върху няколко митрополити

Днес в манастира “Петраки” в Атина, който е седалище на Св. Синод на Гръцката църква, е станал индидент. В сградата на манастира е трябвало да се проведе заседание на църковния съд, който да вземе решение за низвержение на свещеник, съобщава Greek Reporter.

Процедурата е преустановена, тъй като свещеникът, който е трябвало да бъде изправен пред църковния съд, при влизането си в залата е хвърлил разяждаща течност (киселина) върху митрополитите.

Свещеникът е в ареста, не е казал досега мотивите си за нападението.

Седемте митрополити, присъствали там, са били незабавно транспортирани в болница “Лаикó” в Атина, докато полицаят, който се е втурнал да догони свещеника, е бил прехвърлен във военна болница в гръцката столица.

Извършителят е носел бутилка със сярна киселина със себе си и я е хвърлил срещу митрополитите, засягайки ръцете и лицата им. Двама от тях страдат от по-сериозни наранявания, но няма опасност за живота им.

Пазачът на манастира, който е чул гласовете на митрополитите, се е опитал да хване извършителя, но се е контузил, като накрая няколко от охранителите са успели да го хванат и обезвредят.

Според информация на Orthodox Times, свещеникът се казва Теофилактос Комбос, принадлежи към епархията на Верия, на 37 години, а други източници на гръцката преса съобщават, че е бил замесен в дело за наркотици.

Изгаряния имат общо 11 души (7 митрополити, секретар, двама адвокати и полицай), на които е оказана лекарска помощ.

Пострадали са митрополитите на Гумениса, Глифада, Касандрия, Дриниуполеос, Арта, Кифися и Закинтос. Митрополитът на Кифися – Кирил, има сериозни изгаряния.

Секретарят на комисията на апелативния съд Себастианос Сомаракис е по-тежко ранен с изгаряния от втора степен.

Месец преди случилото се, свещеникът е имал психологически проблеми и е правил опит за самоубийство. В момента на деянието е бил под влиянието на упойващи хапчета (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: