Меню Затваряне

Гръцки свещеник с глоба за неспазване на противоепидемичните мерки

Полицията е наложила административна глоба от 1 500 евро на свещеник от остров Калимнос за неспазване на наложените противоепидемични правила при извършване на богослуженията, съобщава Doxologia Infonews. Положението в Южна Гърция е тежко и о-в Калимнос се намира в пълен локдаун.

Калимнос е планински гръцки остров в Егейско море (Южна Гърция), част от Додеканезите. Островът е с епископска катедра на Гръцката църква. Заради пандемичните усложнения, за острова е издадена заповед за „преустановяване на религиозните ритуали, с изключение на погребенията, с присъствие на не повече от 9 души от първа степен на родство”. Забранено е също отслужването на литургии и всякакви религиозни събирания в присъствието на миряни, а богослуженията се извършват при затворени врати само от свещеника и негови помощници (евентуално певец или олтарник).

Глобите на свещеници за неспазване на противоепидемичните мерки не са новост в Гърция. По време на празненствата за Богоявление, гръцката полиция беше арестувала 10 души за нарушаване на ограничителните мерки и наложи 1411 глоби. Сред нарушителите тогава беше митрополитът на Калаврита и Егалия Йероним, глобен с 1500 евро, а двамата мъже, скочили във водата за кръста бяха глобени с по 300 евро (тук). По повод на глобите тогава Гръцката църква подаде жалба срещу правителството заради строгите карантинни мерки, свързани с богослужението.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: