Меню Затваряне

Гърция на Богоявление: над 1400 глоби и 10 ареста за нарушаване на карантината

В сряда, на 6 яуари, по време на празненствата за Богоявление, гръцката полиция е арестувала 10 души за нарушаване на ограничителните мерки във връзка с пандемията, и е наложила 1411 глоби, съобщава “Руска Атинa”.

Властите са преброили 1411 нарушения при 72 281 проверки, проведени в цялата страна. Направени са 5 ареста, свързани със 7 нарушения на правилата в магазините за търговия на дребно, глобени са двама собственици на кафенета и собственик на механа, и още 5 души са били задържани в Солун по време на освещаването на водите. Глоби са наложени и за неразрешено движение и липса на маски.

Сред нарушителите е бил и митрополитът на Калаврита и Егалия Йероним, придружен от бившия митрополит на Калаврита Амвросий. Полицията е обвинила йерарсите, че са се опитали да проведат традиционна церемония по освещаване на водите, в която са участвали и 2-ма енориаши. Архиереят е глобен с 1500 евро, а двамата мъже, скочили във водата за кръста, с по 300 евро.

Полицията и бреговата охрана са побързали да разпръснат тълпата, за да предотвратят хвърлянето на кръста. Активисти са протестирали срещу карантинните мерки и са оказали съпротива на полицията като твърдят, че преди това са помолили 50 свещеници да дойдат за церемонията, но всички са отказали.

В навечерието на Богоявление Гръцката църква подаде жалба срещу правителството заради строгите карантинни мерки, свързани с богослужението на празника. Двете заявления, подадени във Висшия административен съд, ще бъдат разгледани на заседание на Синода.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: