Меню Затваряне

Гърция се застъпи пред Израел за православния манастир „Св. Порфирий“ в Газа

Гръцкото правителство е говорило с израелските власти за защитата на историческия православен манастир „Свети Порфирий“ в Газа, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на среща с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, за което съобщи държавната телевизия ЕРТ. 

В понеделник в гръцките медии се разпространи информацията, че манастирът е бил разрушен, но тази новина беше опровергана от служителите на храма в Газа, пише Новини.бг. Мицотакис се срещна с патриарх Вартоломей в правителствената резиденция „Максимос“.

„Още веднъж Ви благодаря за посланията на подкрепа и любов в много трудния последен месец на природни бедствия“, каза министър-председателят, като отбеляза, че Вселенският патриарх е сред първите, които са говорили за последиците от климатичната криза. През това лято Гърция беше поразена от катастрофални пожари и наводнения с безпрецедентни мащаби. 

Кириакос Мицотакис изрази и подкрепата си за социалната и благотворителната дейност на Йерусалимската патриаршия. Двамата обсъдиха събитията в Близкия изток, където броят на жертвите нараства заради конфликта между палестинското Ислямско движение за съпротива „Хамас“ и Израел. Премиерът изрази загриженост за християните по Светите земи и заяви, че правителството поддържа контакт с израелската страна във връзка с безопасността на манастира „Свети Порфирий“ в Газа при ударите, които нанасят израелските въоръжени сили.

Манастирът е един от най-големите в региона и е сред най-старите в света – на около 1600 години, като през 12-и и 19-и век е бил обновяван. Светата обител е в диоцеза на Йерусалимската патриаршия и се занимава както с религиозна, така и с образователна дейност. На територията ѝ функционират детска градина, начално и средно училище.

През 2014 г. 2000 палестински мюсюлмани намират убежище там, за да се предпазят от израелските бомбардировки. Тогава духовните лица и миряните им осигуриха временен подслон, храна и медицински грижи.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: