Меню Затваряне

ДАНС засича незаконни действия на руските свещеници срещу България още през 2018 г.

Прокуратурата започва проверка има ли престъпление при прехвърлянето на собствеността на Руската църква след сигнала, подаден от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Това съобщава БНТ в централната емисия „По света и у нас“. Прокуратурата вече е образувала проверка, като ще бъде изискана цялата документация по обстоятелствената проверка при издаването на Констативния нотариален акт, с който е призната собствеността на руското посолство в София, като приемник на дипломатическата мисия на Царска Русия.

Сигналът на депутатите е в две части. Първата касае собствеността на земята и на сградата на православния храм „Свети Николай Мирликийски“, известен още като Руската църква в центъра на София. Народните представители искат да се провери дали е извършено престъпление през 1997 година, при издаването на Констативен наториален акт за собственост на посолството на Руската федерация.

Проверката трябва да установи два факта – дали има нарушения от страна на нотариуса, издал акта в качеството му на длъжностно лице, както и дали същия е въведен в заблуждение от заявителите на процедурата. Ще се проверява още автентичността и истиността на документите, които са представени, за да се издаде Констативния нотариален акт. В сигнала на депутатите се иска още да се извърши проверка и на доклада на ДАНС, който е станал повод за експулсирането от страната ни на архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещенослужители за шпионска дейност у нас. От брифинга на прокуратурата стана ясно, че Софийска градска прокуратура ще изиска доклада на ДАНС, който доведе до експулсирането на свещениците.

Репортерът Иво Никодимов заяви в ефир, че според източници на „По света и у нас“ в ДАНС повече от две години има данни за руските шпиони в расо. Дейността на архим. Васиан Змеев и неговите колеги е била по няколко основни направления. Едното е било да се всяват противоречия между висшия клир на Българската православна църква по въпроси, свързани с позиции на поместните православни църкви. Има данни, че тримата свеценици са провокирали и противоречия между църквите в България и Република Северна Македония.

Второто направление, по което има данни, че тримата руски духовници са работили, е било провеждането на политическа агитация в полза на Кремъл. Третото направление е било събирането на изпреварваща информация за действията на властите у нас по отношение на войната.

Разследващият журналист Стефан Ташев съобщи днес в своя сайт Breakimg.bg, че още през 2018 г., когато архим. Васиан е назначен от руския патриарх Кирил Руската църква в България, ДАНС засича незаконни действия на руските духовници в храма, свързани с шпионаж срещу България. Още преди архим. Васиан да бъде изгонен от Северна Македония за шпионаж в полза на Русия, ДАНС отново засича внасяне и инсталиране на шпионска апаратура в храма. Контраразузнаването разбира, че храм „Свети Николай Чудотворец“ е идеалната база за подслушване. Храмът се намира близо до Министерски съвет, президентството, Народното събрание, Министерство на отбраната и МВР. Журналистът предполага, че това е причината руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова да побърза да заключи храма след експулсирането на архим. Васиан.

През 2018 г. Васиан Змеев става член и на „Императорско православно палестинско общество“. Организацията, създадена в Царска Русия за образование и поклонение на светите места, е разграбена от болшевиките през 1918 г., а собствеността ѝ е национализирана. От 2007 г. тя се оглавява от председателя на Сметната палата на Руската федерация Сергей Степашин. Той е първият директор на ФСБ, има минало в съветските служби, участвал е във войната в Чечня и заема висши постове в няколко руски правителства. Степашин е в списъка на санкциите на ЕС заради дейността си по незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и войната на Русия в Украйна. Под негов личен и руски правителствен натиск на 5 октомври 2008 г. правителството на Израел приема решение за възстановяване на съществуващата стара руска собственост в Светите земи, наречена Сергиевско подворие, което е предадено на 3 февруари 2009 г. в юрисдикцията на Правителството на Руската федерация и понастоящем в старата сграда текат възстановително-реставрационни работи.

През 2018 г. подобен скандал като в България избухна и в Гърция. Български медии съобщиха, че гръцките власти са изгонили двама руски дипломати, заради множество координирани опити за увеличаване на влиянието на Русия в Гърция, включително дейността на „Императорско православно палестинско общество“. Според гръцките власти дипломатите са се опитвали чрез парични възнаграждения да влияят върху [църковни] общини, митрополити на Гръцката църква и да получат влияние на Атон. Целта е била тези хора да подкрепят руски политически и икономически интереси в страната.

Posted in Публицистика, Редакционни

Вижте още: