Меню Затваряне

Дарение за библиотеката на Вселенската патриаршия

В първия ден на пролетта, 22 март 2022г., игуменът на Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян” архимандрит Никанор предаде на Вселенския патриарх Вартоломей Ι за библиотеката на Вселенската патриаршия дарение от 100 книги на духовна тематика на български език. Негово Всесветейшество благодари за книгите и предаде своето патриаршеско благословение за издателския екип.

Духовната литература бе поискана от Патриаршията за нуждите на нейното българоезично паство още преди две години, но поради пандемията от коронавирус посещението и предаването на книгите се отложи.

Посещението във Фенер бе организирано от игумена на светата обител Есфигмен на Света гора – Атон архим. Вартоломей (Газетас), който придружи българските духовници. Църногорският манастир издаде две книги с негови проповеди.

Освен срещата с Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, светогорските и българските духовници имаха срещи с Кидонийския митрополит Атинагор и с Филаделфийския митрополит Мелитон, след което обядваха заедно с патриарха.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: